Actiegroep wil veilige oversteek bij Kruispunt Bos

Knoopbelang Noordwest Raalte hoopt er met de gemeente uit te komen, maar overweegt desnoods andere stappen

RAALTE – Actiegroep Knoopbelang Noordwest Raalte maakt zich zorgen over het gebrek aan voortgang inzake een veilige fietsers- en voetgangersoversteek bij de plannen voor het ‘nieuwe’ Kruispunt Bos. De groep, die bestaat uit circa acht inwoners van Raalte Noordwest, wil daar graag een oversteekplaats van Raalte Noord naar de zuidkant van het kruispunt behouden. “Als de betrokken overheden niet ingaan op onze doelen, voelen we ons vanwege de veiligheid van onze kinderen genoodzaakt om andere wegen te bewandelen”, zegt Johan de Lange, een van de oprichters van de groep.

De gemeente opteert op dit moment voor een fiets- en voetgangersroute naar Raalte-dorp via de bestaande rotonde in het verlengde van de Ridderschapsweg. Daar zou dan een extra aftakking voor fietsers moeten komen die onder de N35 doorgaat en uitkomt op de Ceintuurbaan. Maar de actiegroep, die op basis van een eerder gehouden handtekeningenactie zegt te spreken voor minimaal 64 huishoudens in Raalte Noordwest, vindt dat geen ideale situatie. “Want dat is flink om”, stelt De Lange. “Wij denken dat de jeugd op een gegeven moment toch de kortste route gaat gebruiken. Dus toch via Bos. Met alle onveilige gevolgen van dien.”
Er wordt volgens De Lange dan wel veel gepraat over de nieuwe inrichting van Knooppunt Raalte, maar niet over de oversteekplaats. Hij wijst onder andere op de verwachte woningbouw op plan Franciscushof. Dat betekent (op termijn) ook een stijging van het aantal kinderen dat naar school, sport of het zwembad moet en dus de N35 moet oversteken. Volgens de groep zijn de gegevens waarop de planmakerij voor dit knooppunt gebaseerd waren verder ook sterk verouderd.
Volgens de actiegroep is er nu op gezette tijden soms sprake van ‘filevorming’ van fietsende jeugd die wil oversteken bij Kruispunt Bos. “Het niet integreren van een snelle en vooral veilige oversteek bij knooppunt N35/N348 zal volgens ons daarom echt onveilige verkeerssituaties tot gevolg hebben voor zowel het langzaam verkeer als het gemotoriseerde verkeer op de N-wegen en is derhalve bijzonder ongewenst. Daarnaast verbazen wij ons over het feit dat al enige tijd bekend is dat de wél geplande oversteek ter hoogte van de Ridderschapsweg niet voldoet aan de voor de fietsafstand geldende richtlijnen, maar met deze afwijking niets gedaan wordt en er bewust van wordt afgeweken. Terwijl die richtlijnen er niet voor niets zijn.”

Beroep

Binnenkort wordt Knoopbelang Noordwest Raalte bijgepraat door een delegatie van het projectteam over de laatste stand van zaken rondom dit dossier. “Natuurlijk hopen wij op een voor ons bevredigende uitkomst. Ons is er alles aan gelegen in onderling overleg met onze politieke vertegenwoordigers een oplossing te vinden op dit dossier. Bij een onbevredigende uitslag zullen we echter helaas andere stappen moeten nemen. Wij hebben ons als comité voorgenomen onze zienswijze kenbaar te maken aan de gemeenteraad wanneer de bestemmingsplanwijziging, die noodzakelijk is om plan Franciscushof zuidzijde verder te kunnen uitvoeren, ter inzage ligt. Mocht het er daarna nog niet van komen, gaan wij een beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS voorbereiden, eventueel met een Verzoek om voorlopige voorziening.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.