Wilfried Kleine Schaars opnieuw in actie voor scouts in Rio Branco

RAALTE – Wilfried Kleine Schaars uit Raalte zet zich al jaren in voor de scouting in Rio Branco in Brazilië. Om geld in te zamelen voor de club is hij van plan om in mei een wandeltocht van ruim 1.000 kilometer te maken in Nederland. Daarvoor heeft hij vier weken uitgetrokken. Iedereen kan hem sponsoren.

“In 2015 ben ik in contact gekomen met deze groep via Cristiaan Vree”, vertelt Wilfried, zelf actief voor de scouting in Raalte. “Hij zag dat ik wat scoutinghoeden te koop aanbood en vroeg of ik bereid was een hoed op te sturen naar Carlos Via Junior in de stad Rio Branco in Brazilië. Nooit gehoord van die man, maar de reden was wel bijzonder. Carlos had namelijk zijn hoed moeten verkopen om een doktersrekening te betalen. Ik heb zonder enig moment van twijfel een hoed opgestuurd. Via Cristiaan kwam ik er achter dat de scoutingafdeling van Carlos bestond uit allemaal jongeren uit achterstandswijken in Rio Branco. Geen clubgebouw, geen uniform en opkomsten in een park. Het weinige materiaal namen de vrijwilligers zelf mee vanuit huis.”
Wilfried begon daarom in 2016 met acties om de groep te ondersteunen. “Ik kreeg een bedrag van ruim 3.000 euro bij elkaar. Van dit geldbedrag zijn tenten, uniformen en ander materiaal gekocht. Bij mijn eerste bezoek aan deze groep in 2016 heb ik dit materiaal aan hen kunnen overhandigen. Dit kon ik doen tijden een klein weekendkampje aan de rand van het tropisch regenwoud. Dat was voor mij een geweldige ervaring.”
Het leidde tot blijvende contacten. Wilfried ondernam nog meer acties. Hij stond op rommelmarkten, liet zich sponsoren tijdens zijn wandeltochten en fietste in drie weken tijd door Nederland. Hij ging ook nog meerdere keren op bezoek in Brazilië.

Terug bij af

In 2018 kreeg de scoutingafdeling in Rio Branco de beschikking over een eigen ruimte op het terrein van de plaatselijke universiteit. Een waardevolle ontwikkeling. “Vergeet niet dat Rio Branco geen toeristenstad is. Veel misdaad door drugs en armoede. In de avonduren op straat gaan, is in sommige wijken vragen om moeilijkheden. Maar juist door deze locatie zijn er nieuwe leden bijgekomen en niet alleen vanuit arme gezinnen, waardoor hun situatie als vereniging iets beter is geworden.”
Maar nu is de scouting volgens Wilfried weer terug bij af. Door de coronacrisis, door overstromingen en door malaria en knokkelkoorts zijn er geen inkomsten meer. Vandaar dat hij heeft besloten om opnieuw in actie te komen. Zijn actie financieel ondersteunen? Kijk dan op staging2.williescout.nl. Bijdragen overmaken kan op: NL54 RABO – 0181 047934 (ten name van WBG Kleine Schaars).

Op de foto: Wilfried te midden van enkele scouts uit Rio Branco met rechts Carlos.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.