Vroeger in Salland: een nieuw gemeentehuis

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat opnieuw over de opening van het gemeentehuis in Raalte (in 1926).

We zijn aanbeland op woensdagmiddag 3 februari 1926. Die dag werd het nieuwe gemeentehuis van Raalte officieel geopend. De toenmalige burgervader, W. A. P. Kerssemakers, opende de bijeenkomst en heette de aanwezigen hartelijk welkom. Hij noemde het een historisch moment voor Raalte en stipte diverse zaken trots aan: de nijvere en daardoor welvarende bevolking, de gunstige ligging van de gemeente aan spoor- en waterwegen, het uitgebreide wegennet, het bloeiende marktwezen en het bezit van verschillende instellingen, waardoor Raalte, volgens hem, mocht gelden als een centrumgemeente voor deze streek. Een echt gemeentehuis miste eerder nog, maar stond er nu, representatief in overeenstemming met de belangrijkheid van Raalte.
Kerssemakers stipte aan dat Raalte met de technische installatie van het gemeentehuis zijn tijd ver vooruit was. Alle lokalen, behalve de hal en de vestibule, waren centraal verwarmd. In alle vertrekken zorgden ventilatiekanalen voor de nodigen luchttoevoer. De watervoorziening voor de toiletten, fonteintjes en de wasgelegenheid voor de werkvrouw gebeurde door een elektrisch aangedreven pomp, die automatisch in- of uitschakelde. Het gehele gebouw was elektrisch verlicht.
Het nieuwe gebouw was verfraaid met onder meer drie tableaus in de voorgevel, links een zaaiende boer, midden het gemeentewapen en rechts een oogstende boer. In de hal viel het weldadige getemperde licht op. Dat kwam binnen door een koepelvormig gebrandschilderd raam, geschonken door de baron Bentinck van Schoonheten.
Het verslag uit de krant uit 1925 sluit met de opmerking: “Tenslotte willen we constateren, dat de grondgedachte tot dit bouwplan, die uitging van den burgemeester, zeer gelukkig is te noemen, want de gemeente Raalte bezit thans een gemeentehuis, waarop zij trots kan zijn niet alleen, maar zoals in zeer weinig gemeenten van haar grootte zal worden aangetroffen anno 1926.”
Bijna 100 jaar later maakt de ‘villa’ nog steeds deel uit van het gemeentehuis dat in de loop der jaren verschillende malen is uitgebreid met nieuwe vleugels om plaats te kunnen bieden aan alle mensen die er werkzaam zijn.
Tonny Nijboer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.