‘Voorrang op woningmarkt voor aan Raalte gebonden starters niet mogelijk’

RAALTE – Het is voor gemeenten niet mogelijk om jongeren met sociale en economische binding voorrang te geven bij toewijzing van een betaalbare woning of kavel. Dat antwoordt het Raalter college van B&W op vragen van GB Raalte over de positie van starters op de woningmarkt. De partij vroeg onder andere of het mogelijk is om daartoe een huisvestingsverordening in te zetten, zodat starters voorrang kunnen krijgen. Juridisch gezien is dat volgens het college niet haalbaar. “De Huisvestingswet 2014 sluit het voeren van sociaal en economische bindingseisen bij koopwoningen en kavels uit.”

Het college stelt wel dat er met SallandWonen afspraken zijn gemaakt om de huurwoningen in de kleine kernen zoveel mogelijk beschikbaar te houden voor inwoners uit de kernen. GB Raalte wilde daarnaast ook weten of het college bereid is om een pilot met zogenaamde Tiny Houses op te nemen in de nieuwe woonvisie. Het college zegt toe daartoe met een voorstel te komen. “In toekomstige bestemmingplannen zullen deze woonvormen dan een plek moeten krijgen.”
Het college stelt bovendien dat er al van alles gebeurt om starters op de woningmarkt te helpen. Zo is er de afgelopen jaren ingezet op het realiseren van nieuwbouw in bijna alle kernen. Dat gebeurde onder andere met het versneld uitgeven van kavels in het betaalbare segment (onder andere in Salland II) en door ruimte te maken voor extra kavels in bestaande bestemmingsplannen (denk aan Veldegge en ’t Broeck). “Ook het bestemmingsplan Franciscushof wordt momenteel aangepast om meer kleinere en betaalbare woningen mogelijk te maken”, zo meldt het college. “Daarnaast hebben we diverse nieuwe bestemmingsplannen opgestart waarbij er meer ruimte wordt opgenomen voor kleinere woningen voor starters. We zijn op dit moment bezig met de plannen Molenweg in Heino, Luttenbergerweg in Luttenberg en Marissink in Nieuw-Heeten. Ook bij plannen van ontwikkelaars stellen we eisen aan het woningbouwprogramma. In het programma Wonen onder de Omgevingsvisie (voorheen Woonvisie) gaan we ook in op de positie van de starter.”
Raalte kondigde bovendien recentelijk aan om de starterslening te herintroduceren. Daartoe is een pot van vijf ton vrijgemaakt. De pilot duurt een jaar. Raalte had tot 2016 ook al zo’n starterslening, maar hield ermee op toen de pot van het Rijk en de provincie leeg was.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.