Vlinder- en kruidentellers gezocht voor omgeving Heino, Raalte en Wijhe

REGIO – Hoe is het gesteld met het aantal vlinders op het boerenland? En hoeveel verschillende kruiden kom je er tegen? Voor het project LandvanWaarde is Natuur en Milieu Overijssel op zoek naar vrijwilligers die in de omgeving van Heino, Raalte en Wijhe willen helpen om antwoord te geven op deze vragen.

Steeds meer boeren zetten zich in om de biodiversiteit op hun land te vergroten. Zo ook de dertig Sallandse boeren uit het project LandvanWaarde: zij reserveren een bepaald deel van hun land om de biodiversiteit een flinke boost te geven. Dat gebeurt bijvoorbeeld met de aanleg (en beheer van) poelen, bomenrijen, bloemstroken en kruidenrijke percelen. Om de aantallen goed in kaart te brengen, gaan de vrijwilligers vanaf begin april tot en met september elke week het land op om de vlinders en de verschillende soorten kruiden te tellen. Als het zonnetje schijnt tenminste, anders laten de vlinders zich niet zien. Los van de reistijd duurt het monitoren ongeveer één à twee uur per keer. Het werk gebeurt altijd in twee- of drietallen. Er zijn vier gebieden in de omgeving van Heino, Raalte en Wijhe aangewezen. Elk vrijwilligersduo of -trio verzorgt de monitoring in een van deze vier gebieden. Het telseizoen wordt afgesloten met een bijeenkomst. Daarbij worden alle resultaten samengebracht en proberen de vrijwilligers een advies te formuleren om de biodiversiteit in de telgebieden (nog meer) te stimuleren. Zowel ervaren als onervaren vlinder- en kruidentellers zijn welkom om mee te helpen aan het monitorproject. Om iedereen met dezelfde basiskennis op pad te kunnen sturen, is er op woensdag 18 maart een startbijeenkomst gepland. Voor meer informatie en aanmelding neem contact op met Ilse Jansen via jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl of 06 498 76 798.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.