Veel animo voor actie ‘Haak jij ook aan?!’ van Stöppelkaters

RAALTE – De eerste 3.000 euro voor de actie ‘Haak jij ook aan?!’ van carnavalsvereniging de Stöppelkaters is al binnen. En dat is hard nodig om in ieder geval een deel van het gat in de begroting te dichten, zo zegt bestuurslid en een van de bedenkers Jorrit van Leusden. “Onze leden betalen geen contributie. Om carnaval in Raalte te kunnen organiseren, van de grote optocht tot de fruitmandentoer, zijn we afhankelijk van inkomsten die we krijgen door onze inzet van onze leden voor bij voorbeeld Ribs & Blues, Stöppelhaene en De Smaak van Raalte. En zoals bekend zijn die allemaal afgelast vorig jaar. En misschien ook wel dit jaar.”

Voor de Raalter vereniging kwam dat extra ongelegen omdat sinds vorig jaar een eigen onderkomen, ‘Loods 11’, op het oude MBI-terrein is betrokken. Een onderkomen dat nog amper gebruikt kan worden, tot groot verdriet van bijvoorbeeld de mensen van de Technische Commissie, wagenbouwers en dansgroepen. Alleen voor het zelf aanleggen van de bestrating rond het gebouw kreeg de vereniging vorig jaar zomer toestemming van de gemeente. Ondertussen lopen de kosten gewoon door; voor de huisvesting, maar ook kosten als gas, water, licht en verzekeringen. Daarom is dus de actie ‘Haak jij ook aan?!’ bedacht. De opzet is simpel; leden en niet-leden, vriendengroepen, bedrijven en alle mensen die carnaval in Raalte een warm hart toedragen, betalen 11 euro (of een veelvoud daarvan) en krijgen daarvoor een miniatuurversie van een carnavalskarakter met daarop de eigen naam. En met een platte kar vol miniatuurversies wordt dan een soort van alternatieve carnavalsoptocht gecreëerd. “Die gaat niet echt rijden, maar die gaan we hier langs de muren ophangen. Wanneer die te zien zal zijn, weten we nog niet. Er is een speciale openingscommissie die in eerste instantie vorig jaar rond de Elfde van de Elfde hier een groot feestprogramma wilde organiseren. Dat ging dus niet door. Wanneer wel, wie zal het zeggen? We willen er als vereniging in ieder geval een echt mooi openingsfeestweekend van maken. Voor de leden, voor iedere belangstellende, genodigden en sponsors; iedereen is dan welkom. Een feestweekend zonder allerlei beperkingen zoals anderhalve meter afstand. We hebben wel eens gekeken naar testmogelijkheden, maar dat werkt volgens ons niet. En het is ook veel te duur. We zullen dus gewoon moeten afwachten, net als iedereen.”

Vereeuwigd

De tijdens afgelopen carnaval vooral intern gestarte actie wordt komende tijd gewoon voortgezet, ook naar buiten toe. De animo is tot nu uitstekend, zo is al duidelijk met nu al zo’n 3.000 euro opbrengst. “Het Convent van Oud-Prinsen heeft hun hele jaarcontributie aan de actie besteed en een hele kar met karakters tegelijk gekocht. Net als allerlei commissies, maar ook een vriendengroep als SOS bijvoorbeeld. Komende tijd willen we er meer mee naar buiten treden. Iedereen mag meedoen voor 11 euro of een veelvoud daarvan. Je krijgt er natuurlijk iets moois voor terug. Je naam wordt zeg maar hier vereeuwigd. De actie gaat in ieder geval door tot het officiële openingsweekend van de loods, wanneer dat ook mag zijn.”

Spandoeken

Ongewild en onbedoeld kreeg de carnavalsvereniging al wat extra publiciteit. Vijf spandoeken, opgehangen op de vaste plekken bij de Raalter invalswegen met daarop Piet-Cees van der Wel, CDA-kandidaat uit Hardenberg voor de Tweede Kamer, moesten vorige week weer weg van de gemeente. Alleen aankondigingen van festivals en dergelijke mogen in deze vaste frames opgehangen worden. Zowel Van der Wel als de vereniging bleek daar niet van op de hoogte. Een mooie troost is dat de Hardenberger beloofde toch een dubbele vergoeding over te maken. Dat bij de Stoppelkaters alleen maar vrijwilligers actief zijn en de vereniging zich inzet voor de lokale gemeenschap sprak hem bijzonder aan.

Meer info over deelname aan de actie op staging2.stoppelkaters.nl/shop/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.