TONK-regeling aan te vragen bij de gemeente Raalte

RAALTE – Huishoudens, waaronder zelfstandigen, die als gevolg van de coronacrisis financieel in de problemen dreigen te komen, kunnen een beroep doen op de nieuwe TONK-regeling. De uitvoer is in handen van de gemeenten. Die hebben enige vrijheid gekregen bij de uitvoering van de regeling.

De gemeente Raalte heeft er van het Rijk 190.000 euro voor gekregen. Het maximum uit te keren bedrag is 750 euro per huishouden per maand. De regeling loopt tot en met 30 juni dit jaar en geldt voor de eerste zes maanden van 2021. Wethouder Jacques van Loevezijn is zich ervan bewust dat de 190.000 euro van het Rijk mogelijk niet genoeg is, maar heeft er vertrouwen in dat Den Haag, mocht dat nodig zijn, met extra geld over de brug komt. “Het is een ‘open einde’-regeling. Het Rijk ziet dat ook.”
TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. De regeling is er voor huishoudens die moeite hebben om hun woonkosten op tijd te betalen als gevolg van de coronamaatregelen (baanverlies of inkomstendaling). Het gaat daarbij om zaken als huur en hypotheek, maar, wat Raalte betreft (dat daartoe de regeling heeft verruimd), ook om de lasten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water, servicekosten en de gemeentelijke belastingen. De regeling is een vorm van bijzondere bijstand, een gift. Om in aanmerking te komen voor de regeling dient een huishouding een inkomstenterugval (als gevolg van de coronamaatregelen) van minimaal 25 procent aan te tonen.
Wel geldt er een voorwaarde als het gaat om spaargelden. Huishoudens die meer dan 6.295 euro (alleenstaanden) of 12.590 euro (alleenstaande ouder/gezin) aan beschikbare geldmiddelen hebben, komen niet in aanmerking voor de TONK-regeling. Vermogen uit een onderneming wordt hierin niet meegenomen.
De TONK is een tijdelijke verruiming van de bestaande bijzondere bijstand en bedoeld als laatste mogelijkheid. Als men recht heeft op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering, dient men die ook (eerst) aan te vragen. De TONK kan ook een aanvulling zijn op een uitkering of op de Tozo-uitkering voor ondernemers. Samenwonende stellen dienen de TONK gezamenlijk aan te vragen. Ga voor meer informatie en het aanvraagformulier naar staging2.raalte.nl/tonk.

Andere regelingen

Er gelden nog diverse andere regelingen om ondernemers en ZZP’ers te ondersteunen. De gemeente Raalte laat desgevraagd weten dat de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers) in het afgelopen jaar in totaal 654 is toegekend. Dit is overigens niet het aantal mensen dat een aanvraag heeft ingediend. Voor elke van de drie periodes van Tozo moest een nieuwe aanvraag worden gedaan (de inschrijving voor de vierde periode start op 1 april). Eén inwoner kan dus drie aanvragen op zijn/haar naam hebben. Dat geldt (op bedrijfsniveau) ook voor de NOW-regeling, die een tegemoetkoming in de loonkosten biedt voor bedrijven die door de coronacrisis structureel minder omzet hebben. Die is, verdeeld over drie aanvraagperiodes, 558 keer toegekend in de gemeente Raalte. Daarnaast is er ook nog de landelijke TVL-regeling, die ondernemers en ZZP’ers helpt bij het betalen van hun vaste lasten. Aangezien die wordt uitgevoerd door het Rijk heeft de gemeente daar geen cijfers van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.