Stedenbouwkundig plan Molenwijk vastgesteld

Ruimte voor circa honderd woningen op nieuwe woningbouwlocatie in Heino

RAALTE – Heino is een stap dichterbij nieuwbouw. Het stedenbouwkundig plan voor de woningbouwlocatie aan de Molenweg is vastgesteld. Het plangebied van 5,1 hectare biedt ruime voor circa honderd woningen voor verschillende doelgroepen en in diverse prijsklassen. De nieuwbouwlocatie heeft inmiddels de naam Molenwijk gekregen. Middenin de wijk komt een centrale groenplek.

Het woningbouwprogramma ziet er op dit moment als volgt uit: zestien rijwoningen voor de verhuur; dertig rijwoningen voor de verkoop; 24 twee-onder-een-kapwoningen; vijf vrijstaande woningen met een kleinere kavelmaat; dertien vrijstaande woningen met een grotere kavelmaat en CPO voor circa elf woningen. Dat is echter nog niet in beton gegoten. “De verschillende woonvelden liggen vast, maar daarbinnen kan nog geschoven worden met kavelgrenzen”, zo stelt de gemeente. “Zo kunnen bijvoorbeeld twee-onder-een-kapwoningen vervangen worden door een vrijstaande woning, maar eventueel ook door een blokje rijwoningen.” Wethouder Wout Wagenmans laat desgevraagd weten dat er ook mogelijkheden bestaan om er tiny houses (zeer kleine woningen) te bouwen. “Daar hebben we rekening mee gehouden. Mensen die daarin geïnteresseerd zijn, kunnen zich bij ons melden.”
Hij vervolgt: “Het conceptplan is eerder via een video aan het dorp gepresenteerd. De binnengekomen reacties zijn beoordeeld en het stedenbouwkundig plan is op kleine onderdelen aangepast. Er ligt nu een plan waar we trots op kunnen zijn. Het wordt een groene wijk met veel ruimte voor natuur, waterinfiltratie en ruimte om te spelen. De groene bufferzones aan de randen zorgen voor een mooi aanzicht en een zorgvuldige overgang met het omliggende gebied. Er is ook goed gekeken naar de aansluiting op de Molenweg.”

Ontsluitingen

De Molenwijk krijgt vier ontsluitingen: twee voor fietsers/voetgangers en twee voor auto’s. Het eerste gelijkwaardige kruispunt komt op de locatie van het huidige kruispunt De Rikke – Molenweg te liggen; het tweede wordt circa zestig meter oostelijker gerealiseerd. Het is mogelijk dat er in de toekomst nog een wandelpad richting recreatiepark Old Heino komt.
De gemeente is nog wel bezig met onderzoek naar de flora en fauna in het gebied. Inmiddels is het onderzoek naar marterachtigen afgerond. Hieruit zijn geen belemmeringen naar voren gekomen. Onlangs is de eerste ronde van het steenuilonderzoek gedaan. Er volgen nog twee rondes om de beelden te verfijnen. De gemeente stelt dat vertraging op dit moment nog niet aan de orde is omdat vroegtijdig is begonnen met het onderzoek.

Het streven is om medio 2021 het bestemmingsplan gereed te hebben, zodat het daarna ter inzage gelegd kan worden. De gemeente verwacht, afhankelijk van bezwaren op het bestemmingsplan, eind 2021 te kunnen starten met de kaveluitgifte. Daarna volgt het bouwrijp maken van de grond en de start van de bouw. Kijk voor meer informatie op staging2.raalte.nl/woningbouw-heino.

Kader met raster: Wadi’s

De gemeente start in de Molenwijk met een pilot voor nieuwe beplanting van wadi’s. Traditioneel worden deze ingezaaid met gras; in dit plan wordt een robuust kruiden en/of bloemenmengel toegepast om behalve waterberging ook kwaliteit aan de omgeving toe te voegen en de biodiversiteit te verhogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.