Rick Evers: Bakje met muntjes

In onze meterkast staat een klein porseleinen bakje met muntjes. En ja, ik weet dat het niet handig is om in de krant te zetten waar ik mijn contante geld bewaar. Maar het zijn echt maar een paar muntjes. Even een waarschuwing voor inbrekers die toch de gok willen wagen: waarschijnlijk haal je de benzinekosten er niet eens uit. Bovendien: de muntjes zijn bedoeld voor collectanten.

Echt leegraken doet het potje niet. De collectanten staan tegenwoordig namelijk liever met een lang verhaal en een iPad voor de deur, dan met zo’n roestige collectebus. Neem nou die jongens van de Hartstichting van afgelopen week. Ze rollen een rood lopertje uit, bellen aan en doen drie passen naar achteren. ‘Goedenavond meneer, ik hoop dat ik u niet stoor. Ik ben van de Hartstichting en dat kunt u zien aan deze mooie rode loper en aan mijn jas. Heeft u een momentje?’

Een lastige vraag vind ik dat. Als ik ‘ja’ zeg, gaat-ie een heel verhaal ophangen. Als ik ‘nee’ zeg, druipt-ie af en ben ik een egoïstische lul. Bovendien voel ik me achteraf toch altijd schuldig. Net als bij het meisje van Jantje Beton in de week ervoor. Ik zei ‘nee’ omdat ik niet wist wat Jantje Beton was. Zelden zag ik iemand zo teleurgesteld weglopen. Bijna was ik haar achterna gerend om alsnog het volledige bakje met muntjes te geven.

Terug naar de jongen van de Hartstichting. Ik zei ‘ja’ en kreeg de verwachte spraakwaterval over mij heen. Na een paar minuten onderbrak ik hem om te vragen of hij niet gewoon een collectebus had waar ik mijn bakje met muntjes in kon kieperen. Dat had hij niet. Iets met afspraken tussen goede doelen onderling. Hij ratelde door, ik zei nog een paar keer ‘ja’, moest ter plekke al mijn gegevens doorgeven en de volgende dag zou ik gebeld worden. Ook dat nog.

Ik wil de collectebus terug. Dat waren nog eens tijden. Je deed de deur open en de collectant zei alleen maar: ‘Goedenavond, ik kom collecteren voor …’. Dan kon ik naar mijn bakje met muntjes lopen, er een paar in de bus laten kletteren en ik voelde me de rest van de avond een goed mens. En dat binnen tien seconden. Het eten had niet eens tijd om af te koelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.