Raaltenaren kiezen voor kleinschalig centrum

RAALTE – De gemeente Raalte gaat aan de slag met het uitwerken van het ‘kleinschalige’ scenario voor het nieuwe exterieur van de Grote Markt en de Plas in het Raalter centrum. Maar liefst 1516 inwoners brachten begin dit jaar hun stem uit. 45 procent opteerde voor de kleinschalige variant.

Er waren nog twee andere opties: de groene variant (33 procent) en het evenementenplein (22 procent). De gekozen kleinschalige variant valt daar qua insteek tussenin. Het ontwerp zet wat minder prominent in op groen (en waterpartijen en de verblijfsfunctie) dan de groene variant, maar zorgt er wel voor dat veel (maar niet alle) evenementen, al dan niet in aangepaste vorm, gewoon in het centrum plaats kunnen vinden. De inwoners konden ook aangeven wat hun eventuele extra wensen waren. Daarbij werd vooral aansluiting gezocht bij elementen uit de andere twee scenario’s. “Het was een ‘hell of a job’ om die open antwoorden te verwerken in de analyse”, stelt wethouder Dennis Melenhorst. “Maar het is nu in elk geval duidelijk waar de voorkeur ligt.”
Het kleinschalige plein wordt volgens de gemeente knus en sfeervol genoemd en draagt volgens inwoners bij aan het dorpsgevoel. Ook de speelse opstelling van de terrassen geeft sfeer aan het centrum. Inwoners vragen aandacht om waar mogelijk evenementen in het centrum plaats te kunnen laten vinden en het beleven van water. Melenhorst: “We zien dit als een tussenmoment. Het is mooi om te zien dat er zo massaal is gereageerd. Dit is nu de tussenstand. Nu gaan we aan de slag met de verdieping. Hoe gaan we om met de terrassen en de evenementen. Wat is waar mogelijk?”
De gegeven input wordt nu verwerkt tot een programma van eisen waarmee een definitief ontwerp kan worden gemaakt. Samen met direct belanghebbenden zoals ondernemers en evenementenorganisatoren komt de gemeente voor de zomer tot een definitief ontwerp voor de Grote Markt en de Plas. De werkzaamheden starten naar verwachting eind 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.