Raalte wil meedenken over toekomst kerkgebouwen

RAALTE – “De toekomst van de kerkgemeenschappen in de gemeente is niet erg rooskleurig voor wat betreft het aantal leden en vrijwilligers. Met name in de Rooms Katholieke kerk zijn de problemen groot.” Dat concludeert de gemeente Raalte op basis van de Kerkenvisie die inmiddels is opgesteld. Raalte wil meedenken en voor onderzoek geld beschikbaar stellen.Het college legt de visie voor aan de raad.

Zoals bekend is het de bedoeling van parochie Heilig Kruis om binnen vijf jaar zes dorpskerken aan de eredienst te onttrekken. Er zal gezocht moeten worden naar een andere invulling van de gebouwen om te voorkomen dat de kerkgebouwen in verval raken. De gemeente zegt in de kerkenvisie daarover mee te willen denken en financieel bij te willen dragen aan haalbaarheids- en bouwkundig onderzoek. Het college stelt voor om daartoe van 2021 tot en met 2023 jaarlijks 25.000 euro beschikbaar te stellen. Het geld voor dit jaar is al gereserveerd. Voor de twee andere jaren moet de raad nog toestemming geven.
Wethouder Frank Niens stelt desgevraagd dat er wat betreft de Pauluskerk nog geen nieuwe bestemming in beeld is. “Daarbij willen we een ruimtecoach inzetten. Wat is haalbaar? Het moet natuurlijk wel passen qua gebruik.”
Wel stelt het college dat de gesprekken over de toekomst van de kerkgebouwen in eerste instantie een zaak zijn van het parochiebestuur en de parochianen/leden van de kerk. Daarnaast neemt in de buurtdorpen ook het Plaatselijk Belang een (coördinerende) rol hierin. “Wat betreft het meedenken met het uitwerken van de ideeën is onderscheid te maken tussen Raalte dorp en de andere dorpen”, zo stelt de gemeente. “In de buurtdorpen worden werkgroepen ingesteld om ideeën op te halen, waar Plaatselijk Belang een (coördinerende) rol in heeft. De werkgroepen kunnen vanuit de gemeente worden ondersteund door een contactambtenaar en een ruimtecoach. Vooralsnog wordt er van uitgegaan dat dit binnen de bestaande uren opgevangen kan worden.”

Geen noodzaak

De katholieke kerk in Heino en die in Lierderholthuis vallen onder de Emmanuelparochie. Daar is volgens de gemeente sluiting in de eerste vijf jaar niet aan de orde. De protestantse gemeenten van Raalte en Heino signaleren weliswaar een vermindering van het aantal kerkgangers, maar verwachten dat de komende 10 à 20 jaar hun bestaansrecht niet in het geding is. NGKV De Regenboog in Laag Zuthem beraadt zich nader op de toekomst, omdat hun kerkgebouw in slechte staat van onderhoud verkeert. Het bestuur van de moskee denkt de komende 20 jaar zonder hulp door te kunnen. De synagoge in Raalte is in particulier eigendom en in gebruik als spiritueel centrum. De Joodse Gemeente Raalte wil de synagoge graag te zijner tijd kopen.
De gemeente ziet overigens geen noodzaak voor het opstellen van een uitgebreidere kerkenvisie. “Van de gemeente wordt gevraagd om mee te denken, te ondersteunen en waar nodig te faciliteren en financieel bij te dragen in bijvoorbeeld een onderzoek naar de technische staat van een gebouw in relatie tot haalbaarheid van de ideeën die er zijn. Op deze wijze behoudt de gemeente de rol van neutrale partner in dit proces.” Niens voegt daaraan toe: “De gebouwen zijn van de kerk. We willen meedenken over wat er mogelijk is, maar zijn daar wel terughoudend in. Als er een andere bestemming is gevonden, komen wij natuurlijk wel in beeld. Want het moet natuurlijk wel passen en mogen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.