Raalte in gesprek met acht ondernemers over zon op dak

RAALTE – Acht ondernemers in de gemeente Raalte zijn inmiddels benaderd om zonnepanelen aan te leggen op de daken van hun bedrijven. Daarnaast lopen er diverse andere trajecten waarin de gemeente samen met ondernemers inzet op zon op dak. Het Raalter college van B&W benadrukt dat de gemeente een verbindende en stimulerende rol wil spelen en dus géén verplichtende.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van GroenLinks. De partij stelde de vragen naar aanleiding van het nieuws dat Raalte zich had aangesloten bij het provinciale programma ‘Ieder dak een Zonnedak’ om bedrijven te motiveren om meer duurzame energiebronnen te installeren. “Het afgelopen jaar hebben we geïnvesteerd in het samenwerkingsverband Energiesupport Salland, waarin wordt ingezet op energiebesparing, het terugbrengen van de energiekosten en een integraal energie-advies waar zon-op-dak een onderdeel van is”, zo schrijft het college. “Energiesupport Salland heeft twintig bedrijven van energie-advies voorzien, daarnaast worden op het moment met diverse ondernemers de mogelijkheden voor zon-op-dak verkend. We zorgen ervoor dat ondernemers die op deze energievorm willen inzetten, worden begeleid en knelpunten zoveel mogelijk worden opgelost. Een van de voorbeelden hierin is de oprichting van het Energiefonds Raalte. Momenteel hebben we twee aanvragen in behandeling voor een zon-op-dak installatie.”

Knelpunten

GroenLinks wilde ook weten of het college bereid is om wat te doen aan de knelpunten bij de installatie van zon op dak. Diverse ondernemers hebben namelijk aangegeven daarbij tegen problemen aan te lopen. Het college stelt in haar antwoord dat er onder andere lokaal wordt ingezet op ondersteuning en financiering. “Het programma van de provincie is erop ingericht om knelpunten te overkomen door oplossingen te organiseren en ‘afhaakmomenten’ van de ondernemer te voorkomen. Een multidisciplinair team met experts biedt hiervoor ondersteuning en een versneld traject aan. Elk dak vraagt om maatwerk.”
Volgens het college is het lastig om een concrete inschatting te maken van de toekomstige resultaten. Dit omdat het provinciale programma nog niet lang genoeg loopt om daar uitspraken over te doen. “Om die reden maken we afspraken en monitoren we op basis van de inspanning: het aantal benaderde ondernemers, het aantal ondernemers met wie een adviesgesprek is gevoerd en het uiteindelijke aantal gerealiseerde zonnedaken en vierkante meters benut dakoppervlak.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.