Raalte blijft inzetten op sanering asbestdaken

Inmiddels 160.000 van de in totaal 815.000 vierkante meter verwijderd

RAALTE – De gemeente Raalte gaat door met de campagne om asbestdaken te verwijderen. Daartoe is tot en met 2024 nog een ton per jaar beschikbaar. De bedoeling is, zo stelt Raalte: “om de komende jaren een actieve, stimulerende en faciliterende rol te blijven pakken, zodat de gemeente Raalte in 2024 zoveel als mogelijk asbestdakenvrij is”.

Raalte heeft hiertoe het plan van aanpak ‘Versnelling sanering asbestdaken’ uit 2018 geactualiseerd. Dat was nodig gezien diverse ontwikkelingen; de belangrijkste natuurlijk dat het asbestdakenverbod niet doorgegaan is. Een nieuwe stok achter de deur is echter wel dat alle verzekeraars de milieuschadepolis (die het opruimen van asbestdeeltjes na brand dekt) fors versoberd hebben. Vaak krijgt men nog maar 5 procent van de totale kosten vergoed.
De totale opgave in de gemeente Raalte op 1 januari 2018 was het saneren van 3500 asbestdaken met een totale oppervlakte van 815.000 vierkante meter. De meeste daken liggen in het buitengebied (destijds ruim 2.300), maar er waren toen ook bijna 450 particuliere objecten kleiner dan 35 vierkante meter en zo’n veertig bedrijven op bedrijventerreinen in Raalte en Heino met een verdacht dak (de andere bedrijventerreinen in de gemeente zijn veelal gerealiseerd in een tijd dat asbest niet meer gebruikt werd). Verder zijn er 22 panden met een asbest-leidak, waarvan drie kerken.
Inmiddels is 160.000 vierkante meter asbestdak gesaneerd en zijn 71 kleine asbestdaken door de eigenaren zelf verwijderd. Volgens wethouder Frank Niens zijn er met name veel asbestdaken verwijderd in combinatie met de rood-voor-roodregeling. “Daarbij hebben we grote stappen gemaakt. Dat loopt hartstikke goed. Het is een grote bijvangst van het doel om met ons ‘Erven in Beweging’-beleid Raalte leefbaar te houden.”
Raalte ziet nog wel het een en ander aan extra mogelijkheden. Zo heeft het Rijk 12 miljoen euro beschikbaar gesteld aan het landelijke Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor een asbestfonds voor particulieren. Dat moet worden opgezet door gemeenten of provincies. Overijssel overweegt momenteel of ze dat wil doen. Raalte is geïnteresseerd om daarin deel te nemen. Indien de provincie geen fonds opzet, wil de gemeente onderzoeken of en in welke vorm het eventueel mogelijk is om zelf een fonds voor asbestverwijdering op te zetten. De gemeente Raalte doet verder samen met de gemeente Deventer mee met een pilot van de provincie voor het ontwikkelen van een marktaanbod voor eigenaren van een asbestdak tussen 35 en 500 vierkante meter. Voor grotere daken is al een marktaanbod beschikbaar.

Acties

Het blijft mogelijk voor particulieren die zelf hun asbestdak (kleiner dan 35 vierkante meter) verwijderen om gratis een veiligheidspakket met folie op te halen en om de verwijderde, goed verpakte asbestplaten gratis te storten bij het milieu-brengstation in Raalte. Daarnaast zet Raalte in op diverse andere acties, onder andere de organisatie van informatiebijeenkomsten (als de coronamaatregelen dat toestaan); bekijken of er belangstelling bestaat voor een collectieve buurt- of wijkgerichte doe-het-zelf aanpak en inzet van de contactambtenaar en eventueel de ruimtecoach en de erfcoach bij de advisering van de pandeigenaren over de toekomst voor het pand en/of het hele erf. Verder wil Raalte in overleg met de Kring Raalter Werkgevers en Heino Aktief bekijken of bedrijven gestimuleerd kunnen worden tot sanering. Via het Sportbedrijf Raalte wordt bovendien contact opgenomen met sportverenigingen die een ‘verdacht dak’ hebben.

Zie verder staging2.raalte.nl/asbest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.