Overijssel zet in op natuurlijke bestrijding van eikenprocessierups

ZWOLLE – De provincie Overijssel gaat bij het aanpakken van overlast van eikenprocessierupsen sterker inzetten op het stimuleren van de natuurlijke vijanden van de rupsen. Daarom worden (of zijn inmiddels) 1300 koolmezennestkasten opgehangen.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher en wethouder Jacques van Loevezijn van de gemeente Raalte (een van de twee coördinatoren voor eikenprocessierupsbestrijding in Overijssel) hebben woensdag 10 maart de eerste mezennestkasten opgehangen langs de N350, aan de kant van Rijssen. Deze natuurlijke manier van het bestrijden van de rupsen door het stimuleren van hun natuurlijke vijanden resulteerde volgens de provincie in Wapserveen (in de gemeente Westerveld in Drenthe) in veel minder eikenprocessierupsnesten en voorkwam overlast. “Van de aangetroffen eikenprocessierupsnesten in Wapserveen bleek 80 procent volledig leeg gevreten door vogels of volledig geparasiteerd te zijn. Dat zijn resultaten die we hier in Overijssel straks ook hopen te melden”, aldus gedeputeerde ten Bolscher.
Overijssel wil op termijn zoveel mogelijk naar natuurlijke bestrijding toe, op alle plekken waar deze aanpak toereikend is. Nu wordt er meestal nog gespoten met biologische middelen die de rupsen doden of worden de nesten weggezogen. Beide methoden kosten veel geld. Daarnaast heeft bespuiting nog als nadeel dat ook andere rupsen slachtoffer kunnen worden, ondanks dat de toegepaste middelen (Xen Tari of nematoden) natuurlijke middelen zijn en geen gif bevatten. Het wegzuigen van eikenprocessierupsnesten heeft als nadeel dat daarbij natuurlijke vijanden, zoals larven van sluipwespen en sluipvliegen, ook verwijderd kunnen worden. De 1300 mezennestkasten komen in ieder geval op die plaatsen waar er beschermde vlinders voorkomen. Op deze locaties wordt niet gespoten. Ook worden er nestkasten opgehangen op plekken waar de laatste jaren veel overlast is geweest.
Daarnaast is de provincie al een aantal jaren bezig om bermen kruidenrijker te maken, door een ander maaibeheer te hanteren. De provincie hoopt daar meer bloeiende bermen, waar roofinsecten op afkomen, voor terug te krijgen. Maar eigenlijk kan iedereen helpen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen. Gedeputeerde ten Bolscher: “Dat is mogelijk door tuinen groener in te richten, zodat vogels en roofinsecten daarin ook een goede leefplek vinden. Zo kunnen inwoners zelf ook echt wat doen om de biodiversiteit te verbeteren en overlast van plaagdieren te verminderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.