Overijssel koploper qua omzet familiebedrijven

ZWOLLE – Familiebedrijven in Overijssel leveren een grotere bijdrage aan de regionale economie dan die in andere provincies. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee is Overijssel koploper als het gaat om de gezamenlijke omzet van alle familiebedrijven. Ook is het aandeel familiebedrijven in Overijssel groter dan het landelijk gemiddelde.

Dat komt voort uit een analyse van de CBS-cijfers door het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven (Windesheim), die deze samen met provincie Overijssel uitvoerde. Vooral de landbouw en de horeca scoren hoog als sectoren met veel familiebedrijven. De vraag is of dat nog lang zo blijft. Beide sectoren staan onder grote druk. De eerste onder andere door het stikstofbeleid; de tweede door de coronamaatregelen.
In totaal zijn er in Overijssel 25.700 familiebedrijven (63 procent) met meer dan één werknemer. Landelijk ligt dit percentage op 58 procent. Zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 35 procent van wat er binnen het provinciale bedrijfsleven wordt verdiend. In vergelijking met de rest van Nederland is dat opvallend, want landelijk dragen familiebedrijven 26 procent bij. Volgens gedeputeerde Van Hijum van Overijssel onderstreept dit het belang van een provinciaal beleid gericht op familiebedrijven.
Familiebedrijven zorgen voor 188.000 banen. Dat betekent dat een derde van de Overijsselse banen te vinden is bij een familiebedrijf. Dit percentage ligt aanmerkelijk hoger dan de landelijke cijfers (29 procent). Kijkend naar de verschillende sectoren valt op dat in de landbouw (54 procent) de meeste familiebedrijven te vinden zijn, gevolgd door de horeca (48 procent), vervoer en opslag (36 procent) en de industrie (33 procent).
Uit de analyse van de CBS-cijfers blijkt verder dat er een groot verschil is tussen stad en platteland. Dit komt omdat bijvoorbeeld in steden als Zwolle en Deventer veel meer grote bedrijven gevestigd zijn, die geen familiebedrijf zijn. In veel plattelandsgemeenten is het omgekeerde waar. Daar zijn familiebedrijven oververtegenwoordigd en zijn relatief meer kleine bedrijven te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.