Onrust in Ommen door plannen afsluiting Vechtkade/Markt

OMMEN – In Ommen is reuring ontstaan over de plannen om de Vechtkade/Markt en Julianastraat af te sluiten voor doorgaand verkeer. Horecaondernemers, winkeliers en Stichting Ondernemersfonds voeren actie tegen de plannen van het college van B&W.

De gemeenteraad besloot op 2 juni 2017 om dit gedeelte van het centrum autoluw te maken: gemotoriseerd verkeer dat niet in het centrum van Ommen hoeft te zijn, zou eromheen rijden; alleen bestemmingsverkeer was welkom. Helaas wijst de praktijk anders uit. Vooral in de zomermaanden en in de spits leidt de huidige situatie, waarin verkeer van beide kanten over de Vechtkade rijdt, tot opstopping en af en toe zelfs tot verstopping. De een ziet een oplossing in eenrichtingsverkeer, de ander in afsluiten vanuit beide zijden om doorrijden te voorkomen, weer een ander vindt dat verkeer in beide richtingen mogelijk moet blijven, terwijl ook omleiden via de Julianastraat wordt genoemd als uitkomst.
De gemeente besloot destijds voor de autoluwe optie nadat ondernemers, inwoners en belanghebbenden waren gehoord, waarbij massaal de voorkeur voor autoluw maken werd uitgesproken. Ondanks dat de gemeenteraad een behoorlijk bedrag voor de uitvoer beschikbaar stelde, werd dit plan nooit door het college uitgevoerd. Als een duvel uit een doosje kwam wethouder Bongers (LPO) rond kerst 2020 met een voorstel om de Vechtkade/Markt en de Julianastraat voor doorgaand verkeer af te sluiten. Volgens Ruben Strating, van restaurant Vrienden van Ommen en tevens woordvoerder, raakt dit de ondernemers in hun hart. Vorige week dinsdag (3 maart) trokken de boze ondernemers er op uit om op strategische plekken in Ommen spandoeken op te hangen. Hiermee willen de ondernemers aan de inwoners en bezoekers laten zien wat de gevolgen van het afsluiten van het centrum zijn.
Ook raadsleden Gerrit de Jonge (Volkspartij Ommen Vooruit) en Richard Smits (VVD) geven aan dat zij er niks meer van snappen; een raadsbesluit wordt zo maar door het college overruled. “In 2017 is er besloten om de Vechtkade autoluw te maken”, bevestigt De Jonge. “Dat voorstel werd ondersteund door inwoners en ondernemers van Ommen en is unaniem aangenomen in de gemeenteraad. Nu wordt dat voorstel zomaar van tafel geveegd. Dit is een farce.”
Voor de ondernemers staat als een paal boven water dat de gedragen plannen uit 2017, om de Vechtkade/Markt autoluw te maken snel uitgevoerd moeten worden. Maatregelen met bijvoorbeeld een hoogtebalk om vrachtwagens en landbouwvoertuigen te weren passen daarbij.

Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.