Onrust in Olst-Wijhe over vijf concrete plannen voor zonneparken

WIJHE – In de gemeente Olst-Wijhe is beroering ontstaan over vijf concrete initiatieven voor zonneparken. Die werden in de afgelopen weken aangekondigd. Veel inwoners van het buitengebied ontvingen een brief met de mededeling dat er in hun buurt plannen waren. Sommigen voelen zich overvallen. “De gemeente Olst-Wijhe dendert door over de ruggen van plattelandsbewoners”, stelt een van hen, Ineke van Wijhe, in de Stentor.

De locaties liggen aan de Hamelweg/Daslever in Wijhe (ongeveer 13 hectare), Raalterweg/Lierderholthuisweg op de Elshof (ongeveer 12 hectare), Wechterholt op de Elshof (ongeveer 14 hectare), de Holstweg in Den Nul (ongeveer 14 hectare) en de Middelerstraat in Middel (ongeveer 12 hectare). Voor de omwonenden van de Lierderholthuisweg kwam de brief overigens niet helemaal als een verrassing. Ineke van Wijhe stelt in de Stentor dat ze al een paar jaar wist dat er een zonnepark zat aan te komen. “Maar op dezelfde dag hebben nog twee bekenden van mij een dergelijke brief ontvangen over twee andere nieuwe projecten. Allemaal hier in de buurt.” Ze is van mening dat het allemaal te snel gaat. Helemaal nu er, zo signaleert ze, steeds meer weerstand begint te ontstaan tegen de gevolgen van de energietransitie op het platteland (zonneparken, windmolens, biomassacentrales). Daarnaast zegt ze moeite te hebben met de timing van de plannen. Door het coronavirus zijn fysieke informatiebijeenkomsten momenteel niet mogelijk. Nu moet het online. En lang niet iedereen heeft daar ervaring mee. “In een normale tijd zou je met de buren overleggen of zij ook zo’n brief gehad hebben en hoe zij erin staan.”

Schrikreactie

Het gaat om ongeveer 60 hectare in totaal, maar volgens Saskia Schonewille, woordvoerster van de gemeente Olst-Wijhe is het allemaal nog lang niet in beton gegoten. “Dit zijn dus de percelen en niet persé het oppervlak aan zonnepanelen dat er komt te liggen. De uiteindelijke groottes van de parken zijn uitkomst van het proces. Er vallen ook altijd ‘randen’ af: een rekenregel is dat je 15 procent eraf moet halen voor inpassing/biodiversiteit.” Dat de initiatieven min of meer tegelijk zijn gepresenteerd, is volgens Schonewille niet vreemd. “Van 2016 tot eind vorig jaar hebben we gewerkt aan de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie. Eind vorig jaar stelde de raad de visie vast. Dit betekent dat initiatiefnemers voor zonneparken zich nu bij ons kunnen melden. Sommige initiatiefnemers waren al bekend; zij hebben gewacht tot de visie was vastgesteld. Daarom zijn er nu vijf initiatieven ineens. Wij begrijpen dat het een schrikreactie oplevert als mensen in een brief worden geconfronteerd met een initiatief voor een zonnepark. Daarom wordt er de komende tijd uitgebreid met omwonenden gesproken. Zij hebben een belangrijke stem in het proces. Hoe het project er uiteindelijk uit komt te zien, wordt mede door hen bepaald. Bij alle projecten is op dit moment een eerste stap gezet om omwonenden te informeren en een bewonersplatform te organiseren. De raad vindt het belangrijk om het proces altijd te beginnen bij de omwonenden. Dit is dan ook wat is vastgelegd in het toetsingskader.”

De voorwaarden zijn te vinden op staging2.olst-wijhe.nl/energievisie.

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.