Natuurmomenten: Maanlandschap

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze keer waren het vooral de terugkerende broedvogels en vriendelijke bezoekers die zijn aandacht trokken.

Er hangt een nevelsluier over het nog rustige boerenland, maar dat zal niet lang meer duren. Een dikke hommel komt eens neuzen. Wat mooi zeg. Dit dik harig beestje is een bevruchte koningin. Zij heeft haar overwinteringsplek verlaten en zal op zoek gaan naar vroegbloeiende planten om op krachten te komen. Binnen enkele weken zal ze wel een geschikte nestplek gevonden hebben.

Het is even wennen, het toegangshekje en de kilometerslange afrastering zijn verwijderd rondom het Boetelerveld. Kijk daar zijn medewerkers van de groenvoorziening bezig met het planten van vogel- en insectenvriendelijke struiken. Ze zijn ontevreden omdat het perceel langdurig onder water heeft gestaan en daardoor beginnen de wortels van eerder geplante struikjes al te rotten. En ook nu is het nog te nat op de sterk lemige bodem.

Verderop laat een reebokje zich verleiden om overdag buiten het bos te komen en te genieten van het malse verse gras. En daar in het water is een nest met eieren gepredeerd. En kijk, een paar meter verderop zit een grauwe gans te broeden. Zonder verrekijker was het me nooit opgevallen. Roerloos en met de kop voorover is ze één met de natuur. Geweldig zeg!

Kijk, daarboven zijn twee buizerds aan het baltsen boven het bos. Dat betekent dat ze een nieuw nest aan het bouwen zijn. Tja, door de massale houtkap zijn de habitats en territoria van roofvogels, maar ook van andere vogels, insecten en zoogdieren verschoven. Het is even zoeken, maar de soorten zullen het vast overleven.

Kijk en wie hebben we daar? Een paar vriendelijke jongedames, Rianne en Helga, komen naar me toe. “Het is hier onherkenbaar, het lijkt wel een maanlandschap met alleen maar dode bomen.” Ja, inderdaad, jullie hebben helemaal gelijk. Die dode bomen zijn blijven staan voor de spechten. Dat maanlandschap zal op den duur veranderen in heide en ook krijgen kwetsbare planten en blauwgrasland hier weer de ruimte. Kom gerust nog eens terug. Je zult zien hoe dit lelijke landschap gaat veranderen in een prachtige ecologische parel. Niet meer en niet minder. Fijne wandeling en tot ziens hé!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.