Natuurmomenten: Een imposant rijtje

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week nam Sjaak na de storm een kijkje op het Landgoed Schoonheten.

De meeste wind is weggewaaid en ik waag het erop. De laan met om en om eiken en beuken laat ik voor de zekerheid maar even links liggen en ik ga buitenom langs de bosrand. Twee buizerds zweven op de harde wind boven het nestbos. Een hardloper en zijn hond aan de riem lopen braaf hetzelfde tempo.

Over het smalle veldweggetje gaat de wind nog best tekeer. Gelukkig drijven de donkere wolken uit elkaar en maken ze plaats voor een mager zonnetje. Hier maar over het schouwpad terug naar de zandweg. Kijk, het sterrekroos in de sloot met het snel stromende water komt al tot aan het wateroppervlak. Deze drijvende waterplant heeft een rozet van kleine blaadjes.

Ja, hier in de bocht zit vaak een paartje ijsvogels. En waarom niet, helder stromend water is aanwezig, ook genoeg visjes en straks ook waterinsecten. Wat wil je nog meer.

Kijk daar aan de overkant van de zandweg. De rij stokoude haagbeuken is gesnoeid. Wat een mooi en imposant rijtje. Ook is op het landgoed deze winter weer het nodige boomonderhoud gepleegd en is her en der het bomenbestand weer aangevuld. Nu nog even wachten op het inzaaien van gewassen en het vee in de wei en dan is het plaatje weer compleet.

Het lukt de eigenaren steeds weer om het landgoed met gebouwen en pachtboerderijen in een goede staat te houden. Altijd weer mooi om daarvan te mogen genieten…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.