Maartse activiteiten gericht op ‘plat proat’n’

ZWOLLE – Maart is de landelijke dialectmaand. De IJsselacademie, Het Twentehoes en de provincie Overijssel organiseren voor alle inwoners van Overijssel tal van activiteiten om te laten zien hoe de streektaal, het Nedersaksisch, vandaag de dag gebruikt wordt in onder meer het onderwijs, de politiek, de zorg en de cultuursector.

De kick-off bestond uit een webinar Nedersaksisch op 1 maart. Streektaalexperts, dialectologen en muzikanten van eigen bodem, zoals de winnaar van het Twents Songfestival Frank Droste, namen de kijkers mee in de historie van het Nedersaksisch en lieten hen de kracht van streektaal ervaren. Ook leden van Provinciale Staten vinden het belangrijk om het Nedersaksisch als deel van de trots en identiteit van Overijssel uit te dragen. Daarom vindt op initiatief van Statenlid Dinand Leferink de Statenvergadering op 3 maart deels plaats in het Nedersaksisch.
De activiteiten zijn gericht op jong en oud. Zo wordt op 160 basisscholen het dialectmagazine Wiesneus met het thema ‘bewegen’ uitgereikt. In dit tijdschrift is aandacht voor alle dialecten in Overijssel. Voetbalclub FC Twente neemt op ludieke manier het eerste exemplaar in ontvangst. Voor inwoners die hun creatieve taalgevoel willen tonen, is er de poëziewedstrijd ‘tuus’, Juist omdat thuisblijven het afgelopen jaar zoveel impact heeft gehad op de samenleving.
Het Nedersaksisch is een taal vol humor en nuchterheid. Vol historie en trots. Hendrik Jan Bökkers sluit daarom de maand af met een online concert. Er zijn nog veel meer activiteiten. Meer info en aanmelding via staging2.ijsselacademie.nl/streektaalmaand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.