Lauk: Jezus Leeft

Het waren bijzondere Kamerverkiezingen een week geleden. En dan doel ik niet eens op de landelijke uitslagen, maar op wat hier in Salland allemaal gebeurde. Het begon al toen ik zelf ging stemmen op Het Erf in Raalte-Zuid. Daar was een enorme tent opgebouwd waarin je een klein Sallands tentfeestje had kunnen bouwen. Podium met bandje erop, biertapje ernaast en laat het feest maar beginnen. Net als vroeger zeg maar. Helaas, alleen een kort uitgevallen rood stempotloodje dat je mee mocht nemen. Je kunt veel zeggen van de gemeente Raalte, en vaste briefschrijver Hans de Kort doet dat dan ook, maar niet dat ze te veel geld uitgeven aan rode stempotloden.

Daarna brak woensdagavond het landelijk circus van uitslagen en van winnaars en verliezers aan. De dag erna kijk ik graag naar wat de medeburgers in mijn gemeente hebben gestemd. Volgend jaar 16 maart mogen we al weer op voor de gemeenteraad. Vergelijken is door de florerende lokale partijen Gemeentebelangen, BurgerBelangen en Lokaal Alternatief niet zinvol, maar wel leuk.

En dan zie je hoe voor het eerst in de Raalter geschiedenis de VVD meer stemmen kreeg dan het ooit zo almachtige CDA. En niet iets meer, maar heel veel meer. Ook D66 nadert het aantal stemmen van de christendemocraten. VVD-wethouder ‘Turbo’ Dennis Melenhorst ging dus op Facebook helemaal uit zijn dak. Historisch, de winst van de Raalter VVD is de grootste boven de grote rivieren, liet hij met veel hoofdletters en uitroeptekens weten. ‘Net als de carnavalsoptocht’, heb ik er maar onder gezet om hem weer rustig te krijgen.

Ondertussen was op RTV Oost burgemeester Martijn Dadema te zien in de Heinose sporthal waar donderdagmorgen een frisse ploeg stemmentellers aan de slag ging. Experiment, verse tellers maken geen of minder telfouten, van die dingen. Klinkt logisch. Wel viel op dat de opkomst in de gemeente Raalte ruim 10 procent lager was dan vier jaar geleden. Geen idee waarom, zo liet de gemeente weten. Donderdagmiddag was daar de verklaring; er waren per ongeluk bijna 3.000 briefstemmers niet meegeteld. Oeps, menselijk foutje, maar deze ongelukkige ambtenaar is meteen favoriet voor de verkiezing van Stoppelkater van het Jaar. Met die briefstemmers schoot de opkomst meteen richting de 83 procent. Het verlies van het CDA was nog steeds groot, maar een stuk minder groot dan ’s morgens. Waardoor duidelijk werd dat briefstemmers, minstens 70 jaar oud, nog steeds massaal het CDA steunen.

Mooi, maar het zal de christendemocraten weinig vertrouwen in de toekomst geven. Per verkiezing verliest het CDA al twee Kamerzetels door natuurlijk verloop, zo merkte donderdagavond de jonge politiek commentator Sywert van Lienden bij het tv-programma Op1 op. Om daar droog aan toe te voegen: “Alleen de PvdA is al wat verder gevorderd in dit stervensproces”.

In de uitslagen in Raalte viel op dat deze gemeente nog steeds sterke agrarische roots heeft; Nieuwkomer BBB (BoerBurgerBeweging) haalde hier ruim 1.500 stemmen. Terwijl Willem Engel van Viruswaarheid met zijn lijst ‘Zonder aanduiding’ maar achttien stemmen kreeg. Opiniemaker Gerlant Zielman wees me op de lijst ‘Jezus Leeft’. Die partij kreeg één stem. Alle andere 24.999 stemmers in de gemeente Raalte zijn daar niet van overtuigd. Of vieren Hemelvaartsdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.