Hans de Kort: Raalte armoedevrij in 2024

Hans de Kort is in de pen geklommen naar aanleiding van de brief van Herman Kamphuis, ombudsman namens de PvdA Raalte, die we recentelijk plaatsten. In zijn brief deed Kamphuis verschillende aanbevelingen om armoede te voorkomen en aan te pakken. Hieronder de reactie van De Kort.

“Met veel interesse en met grote instemming las ik vorige week in het Weekblad voor Salland de brief, maar eigenlijk was het ook een opiniestuk, van Herman Kamphuis, ombudsman van de Raalter PvdA. Hij gaf daarin blijk van zijn ongenoegen over het Raalter armoedebeleid. Hij veegde er de vloer mee aan. Hij stelde vast dat er van de afspraken dienaangaande niets was terecht gekomen.

Ter herinnering enkele voorbeelden.
De jaarlijkse meedoen-bijdrage voor mensen die wel willen maar niet kúnnen werken, de minima, was verlaagd met 50 procent (van 499 naar 250 euro).
Bijdragen aan arme kinderen om mee te kunnen doen in de maatschappij (cultuur/sport), werden verlaagd met 58 procent (van 715 naar 300 euro).
De gemeente zegt dat er onvoldoende geld is om, zonder die korting, ook de mensen die net iets boven de bijstandsnorm uitkomen (tot 120 procent van die norm) een bijdrage te geven voor hun kinderen. Terecht merkt Herman Kamphuis op dat dit een wel heel merkwaardige houding is voor een rijke gemeente en ik ben het helemaal met hem eens.
Raalte is een gemeente waar het geld blijkbaar tegen de plinten klotst. Een gemeente met een enorme reserve. Een gemeente bovendien die zichzelf een totaal overbodige vijfde wethouder veroorlooft à raison van minimaal 150.000 euro per jaar. Een wethouder ‘voor spek en bonen’ dus.

Herman Kamphuis doet in zijn brief enkele mooie aanbevelingen, die goed te financieren moeten zijn, teneinde aan de situatie een eind te maken.
Ik zou daar een aanbeveling aan toe willen voegen: schaf onmiddellijk die vijfde wethouder af en je hebt al een mooi bedrag ter beschikking. Dat zou voor zijn eigen fractie weliswaar even slikken zijn omdat die bij de vorige formatie te kennen had gegeven maar wat graag een vijfde wethouderspost te willen delen met een D66-er. Maar soms is slikken noodzakelijk. Zeker als het nodig is om weer terug te keren tot je principes.

Overigens: eigenlijk had de eigen PvdA-fractie over dit onderwerp al lang aan de weg moeten timmeren; het had moeten agenderen en met verve had moeten verdedigen.
Gelukkig hebben de verdrukten in Raalte iemand als Herman Kamphuis, die het voor hen opneemt.”

Hans de Kort
Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.