Groenste straat van Overijssel wordt nu echt groen

Plannen Stationsstraat vertraagd door corona; door andere inrichting ook meer verkeersveiligheid

RAALTE – Het begin is er: twaalf jonge boompjes en 250 vierkante meter met zo’n tweeduizend plantjes, allemaal afgelopen weken in de grond gezet, moeten van de Stationsstraat in Raalte een echte groene straat maken. Voorlopig vallen vooral de opgehangen vlaggetjes (gemaakt van oud zeildoek van Ribs en Blues) het meest op. Dat gaat dit voorjaar zeker veranderen, zo verzekeren Sander Booijink en Lianne Veenhuis, twee van de initiatiefnemers in de straat.

Dat planten heeft langer geduurd dan gehoopt; al in april 2019 was de Raalter straat een van de drie winnaars (samen met Dalfsen en Goor) van de wedstrijd ‘Groenste straat van Overijssel’ (met in totaal 32 deelnemers). Dat betekende een mooi prijsbedrag van 25.0000 euro. Waar de gemeente Raalte nog 35.000 euro bij deed. “Veel mensen waren toen best verbaasd. De Stationsstraat groen, hoezo?”, zo herinnert Sander zich nog. Want groen was deze drukke verbindingsstraat tussen het centrum van Raalte en Raalte-Noord toen allesbehalve. “Eigenlijk ging het ons in het begin vooral om de verkeersveiligheid. Die moest gewoon beter. Al in 2018 zijn we daarover begonnen. Zeker als de overdag hier geparkeerde auto’s van mensen die in het centrum werken na winkeltijd weg waren, dan leek het soms wel een racebaan. Er werd echt veel te hard gereden”, zo vult Lianne Veenhuis aan. Daar moest wat aan gebeuren. Vervolgens wees wethouder Jacques van Loevezijn op de wedstrijd ‘De groenste straat van Overijssel’.
Die combinatie van groen met veel biodiversiteit en een veel veiliger straat, dat sprak de bewoners direct aan. “En op hittekaarten kon je goed zien dat het door het gebrek aan groen hier in de zomer veel warmer is dan in groenere straten. Ook dat punt namen we mee”, herinnert Lianne zich.
Er werd een uitgebreid plan gemaakt en uitgewerkt in een flink boekwerk met veel informatie en fraaie tekeningen over hoe een groene en veilige Stationsstraat er uit zou kunnen zien. Die plannen vielen dus bij provincie en gemeente enorm in de smaak. Dat betekende een mooi bedrag om aan de slag te gaan, al gooide corona vorig jaar roet in het eten.

Riolering

“Maar eigenlijk waren onze eerste plannen nog veel ambitieuzer. We dachten bijvoorbeeld aan het afkoppelen van de riolering voor het opvangen van regenwater. Dat is niet gelukt. Dan ben je door de enorm hoge kosten toch afhankelijk van wanneer de gemeente dat in de planning heeft staan. Dat kan misschien nog wel vijf of tien jaar duren, daar wilden we niet op wachten. De gemeente heeft ons in ieder geval verzekerd dat wat we nu doen zeker niet weer verdwijnt als de riolering in onze straat aan de beurt zou zijn,” vertelt Sander.
Ook op kleinere onderdelen is het plan wat aangepast. Zo was het twee jaar geleden nog de bedoeling dat er fruitbomen zouden komen waar bewoners en voorbijgangers letterlijk de vruchten van konden plukken. Uiteindelijk werden dat krentenbomen, lindes en amberbomen (Liquidambar). “We vreesden met fruit toch te veel rommel op straat in de herfst. Dat is dus aangepast.”
Bij de vaste planten kregen de bewoners advies van groenexpert Schepers uit Mariënheem. “Voor ons stond voorop dat je daarmee zorgt voor meer biodiversiteit. Dus planten die bijvoorbeeld insecten en vogels aantrekken. Het ziet er nu misschien nog kaal uit, maar dat gaat zeker veranderen. Als buurtbewoners zullen we zelf het onkruid in het eerste jaar moeten weghalen voordat het mooi dichtgegroeid is. Daarna is volgens de expert één keer per vijf jaar uitdunnen genoeg. Lijkt me best leuk om dat samen als bewoners te doen. ’s Morgens met koffie, ’s middags met een biertje”, lacht Sander.

Ideetjes

Het beschikbare potje met geld is trouwens nog niet op, maar er zijn nog genoeg ideetjes. “Regentonnen bijvoorbeeld. Of kleine geveltuintjes, insectenhotels, nestkastjes, dat soort dingen. Voorlopig zijn we in ieder geval ook tevreden over de verkeersveiligheid. Hard rijden, laat staan inhalen kan nu echt niet meer. Mooi voor ons, zeker voor de kinderen hier in de straat, maar ook voor de fietsers en wandelaars natuurlijk”, vult Lianne aan. Een echt feestelijke start was door corona nog niet mogelijk. Misschien tijdens de jaarlijkse buurtbarbecue dit najaar, zo is de voorzichtige hoop. “Het was mooi hoe we dit met alle bewoners van de Stationsstraat samen hebben gedaan. Sommigen waren wat meer de kartrekkers, anderen waren in het begin wat afwachtender, we zijn hier ook echte Sallanders, maar iedereen was er bij betrokken.”

Foto: Sander Booijink, Lianne Veenhuis en Simone Booijink (vlnr) weten het zeker; de Stationsstraat in Raalte wordt komende maanden echt een stuk groener.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.