Home / Nieuws / GGD IJsselland klaar voor grootschalig vaccineren

GGD IJsselland klaar voor grootschalig vaccineren

ZWOLLE – GGD IJsselland zegt eind maart klaar te zijn om grootschalig te vaccineren tegen COVID-19. Waar GGD’en landelijk voor de taak staan in april anderhalf miljoen vaccinaties per week te kunnen geven, heeft GGD IJsselland zich voorbereid op haar aandeel in deze taak: ruim 45 duizend vaccinaties per week. Met de ondertekening van het huurcontract van De Trefkoele in Dalfsen op 8 maart beschikt de GGD op 1 april over vijf ingerichte vaccinatielocaties. Hoeveel mensen per dag de GGD vanaf 1 april kan vaccineren, hangt echter wel volledig af van de levering van de vaccins.

De keuze voor vaccinatielocaties in de vijf gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle is gemaakt door te kijken naar de landelijke spreiding van vaccinatielocaties. Projectmanager Vaccineren bij GGD IJsselland Sebastiaan van Buuren: “Je wilt dat iedereen binnen dertig minuten een vaccinatielocatie kan bereiken, ongeacht waar je woont. Dalfsen ligt heel centraal in de regio IJsselland en Deventer; Hardenberg en Zwolle zijn voor de eigen regio, maar ook voor de buurregio’s gunstig gelegen. Mensen zijn vrij te kiezen waar ze hun coronavaccinatie halen. Dat kan in de buurt of in een plaats waar je sneller terecht kunt. Voor de GGD moet opschalen op de locaties mogelijk zijn, waarbij voor elke locatie voldoende medisch personeel beschikbaar is, zoals een toezichthoudende arts of verpleegkundige. Locaties moeten groot genoeg zijn om honderden vaccins per dag te verwerken en verspilling te vermijden. We zijn er qua locaties op voorbereid om medio april/begin mei grootschalig te vaccineren. In elke locatie richten we bovendien meer priklijnen in dan gevraagd, zodat we snel kunnen opschalen als dat nodig is. We zijn bezig ruimte te maken voor studenten die ons gaan meehelpen en mogelijk huisartsorganisaties die onze faciliteiten willen gebruiken. We zijn hierover in gesprek en willen waar mogelijk graag samenwerken.”

Rustplekken

Waar het geven van de griepprik door de huisarts of de jeugdvaccinaties door de GGD op routine kan rusten, vraagt de organisatie van de coronavaccinaties nog veel meer. Directeur Rianne van den Berg: “Je hebt niet alleen te maken met de maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden en mondneusmaskers dragen, maar we werken met relatief nieuwe vaccins wat veel extra van ons vraagt. Denk aan het inrichten van rustplekken waar mensen een kwartiertje kunnen zitten na hun prik terwijl er zorg voor ze is. We hebben al veel oudere en vaak minder mobiele mensen mogen ontvangen en werken met verschillende vaccins door elkaar op één locatie. Elk vaccin heeft een eigen werkwijze: van opzuigen tot en met toedienen. En dat doen we zeven dagen per week en sinds 1 maart twaalf uur per dag. Dit is een proces van doen, leren en steeds weer aanscherpen.”

Personeel

Strategisch manager Margreet Algera: “Het opschalen zit ‘em niet alleen in het aantal locaties; dit valt of staat met het beschikken over voldoende bekwaam personeel. Het is hartverwarmend hoeveel mensen ons willen helpen met deze enorme klus! Dat zagen we al toen we veel gingen testen en bron- en contactonderzoek gingen doen en dat merken we nu opnieuw.”
De datum waarop GGD IJsselland begint met vaccineren op de drie nieuwe locaties is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins, wat wel eens wisselt. Op basis van de huidige verwachting is dat in de loop van april. Landelijk is de verwachting dat de beschikbaarheid van voldoende vaccins steeds stabieler wordt. Van den Berg: “Samen met ziekenhuizen, instellingsartsen, steeds meer huisartsen en de hulp van bijvoorbeeld apothekers kunnen we deze klus klaren en werken we aan het waarmaken van de belofte van de minister dat iedereen in elk geval één keer gevaccineerd kan zijn voor 1 juli. Wij maken ons er hard voor.”

Volgorde

GGD IJsselland volgt de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid wie wanneer aan de beurt is. Deze volgorde is een paar keer aangepast op advies van de Gezondheidsraad, maar inmiddels zijn al heel veel ouderen en zorgmedewerkers gevaccineerd. Algera: “We ontvangen nu ook zorgmedewerkers uit bijvoorbeeld de thuiszorg en de eerste 79- en 78-jarigen hebben hun uitnodiging van het RIVM binnen. Het RIVM verstuurt deze uitnodigingen verspreid naar steeds jongere mensen, zodat de afsprakenlijn en afsprakenwebsite goed bereikbaar zijn. Mensen kunnen zelf kiezen bij welke locatie zij de afspraak maken. Dat kan ook buiten de eigen GGD-regio. En is iemand zelf niet goed in staat om naar de vaccinatielocatie te komen? Vraag dan iemand uit de omgeving om te rijden of informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden. Hier is altijd wel een mouw aan te passen.”

Zie verder www.ggdijsselland.nl.

Foto: Pedro Sluiter

Kader met raster: Kinderteststraten

Sinds de opening van de scholen test GGD IJsselland steeds meer kinderen op het coronavirus. GGD IJsselland heeft verschillende maatregelen genomen om het testen zo prettig mogelijk te laten verlopen, waaronder de inrichting van speciale kinderteststraten. Wekelijks worden bij GGD IJsselland zo’n tweeduizend kinderen en tieners getest. Testcoördinator Esther Dijkerman vertelt: “Op alle locaties hebben we speciale kindertestlijnen ingericht met vrolijke stickers en voetstapjes die ze kunnen volgen. Een deel van onze testmedewerkers is speciaal getraind voor het testen van kinderen. Ze nemen extra de tijd en leggen nog meer uit wat ze gaan doen.”
Om kinderen te informeren hoe zo’n test verloopt, is er bovendien een kort filmpje gemaakt. Hierin volg je Silke (7 jaar) die zich liet testen op het coronavirus. Esther Dijkerman: “Kinderen vinden een coronatest vaak spannend. Als ouder is het goed om je kind voor te bereiden op de test. Bekijk samen het filmpje of vertel over andere kinderen die de test ook hebben gehad. We horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’.” Geteste kinderen krijgen na afloop een dapperheidsdiploma mee naar huis. Het is inmiddels mogelijk om een testafspraak voor kinderen met klachten in te plannen via de landelijke afsprakenlijn: 0800-1202. Heeft je kind een eigen DigiD? Dan kan er ook online een afspraak worden gemaakt via coronatest.nl. Als een kind het spannend vindt of er meerdere personen uit één gezin tegelijk moeten worden getest, plan dan telefonisch een afspraak. Dan wordt er een langere afspraak ingepland.

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.