Geen bijval voor ‘ondoordacht’ voorstel van Gemeentebelangen Dalfsen om winkeliers te helpen

DALFSEN – Het lijkt een sympathiek idee: geef winkeliers en horecaondernemers indirecte een financiële tegemoetkoming voor de schade die ze lijden door de coronacrisis. Maar de regeling die Gemeentebelangen afgelopen week voorstelde, werd door de andere fracties in de Dalfser gemeenteraad niet goed ontvangen.

De politiek gaat nu op zoek naar een andere, breder opgezette regeling. In de motie ‘Hart onder de riem’ stelde Gemeentebelangen voor dat de ondernemersverenigingen in de drie grootste kernen de contributie van ondernemers met aantoonbaar omzetverlies terugbetalen. De gemeente kan dan op haar beurt een waarderingssubsidie toekennen ter hoogte van de terugbetaalde contributie. Daarnaast zouden de ondernemersverenigingen in de kernen Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen elk tienduizend euro kunnen krijgen voor activiteiten die het winkelen aantrekkelijker kunnen maken. Dat bedrag kan de gemeente uit het noodfonds coronamaatregelen halen.
Elke raadsfractie benadrukte dat ze winkeliers en ondernemers graag ondersteunen, maar ze denken dat de voorgestelde oplossing niet werkt. “Hoe steun je ondernemers die geen lid zijn van de verenigingen?”, vroeg CDA-fractievoorzitter Betsy Ramerman zich af. “En hoe bereik je hiermee zzp’ers?”, voegde PvdA’er Leander Broere eraan toe. Volgens Jos Ramaker, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, bedraagt de contributie per lid tussen de 200 en 500 euro per jaar, afhankelijk van welke winkeliers- of ondernemersvereniging het betreft. “Maar wat voegt het toe als ze zo’n klein bedrag terug ontvangen? Zijn ondernemers daar echt mee geholpen?”, bracht VVD’er Gerrit Jan Veldhuis in.
Ook wordt er op deze manier niets gedaan voor ondernemers in de kleinere kernen Oudleusen en Hoonhorst, al vermeldt de motie van Gemeentebelangen wel dat daar een andere oplossing voor bedacht zou moeten worden. Alle andere raadsfracties vinden dat er een betere en bredere regeling moet komen waarmee álle getroffen ondernemers in de gemeente een steuntje in de rug krijgen. “De motie is uit een warm hart voortgekomen, maar er is veel onduidelijk”, aldus Luco Nijkamp (Christen Unie). “Bij dit voorstel ligt willekeur op de loer”, vond ook Leander Broere. “Ik krijg het gevoel dat we voor Sinterklaas spelen, en een willekeurige Sinterklaas bovendien”, aldus Betsy Ramaker.

Aanvaring

Het debat leidde nog tot een aanvaring toen Jos Ramaker stelde het ‘erg jammer’ te vinden dat er geen steun was voor de motie van Gemeentebelangen. “Het water staat sommige ondernemers tot aan de lippen. En die laten we nu met zijn allen verzuipen.” Dat schoot de meeste fracties in het verkeerde keelgat. “Dit debat zou sowieso niet op deze manier gevoerd moeten worden, over de rug van de ondernemers”, viel Betsy Ramerman uit. “U maakt er nu een toneelstukje van, dat zit mij best wel hoog”, vond ook Leander Broere. En Ben Schrijver (D66): “Alle ondernemers verdienen onze steun, maar ze worden niet geholpen met een plan dat niet goed doordacht is.”
De motie werd verworpen, omdat de andere vijf raadsfracties deze niet steunden. Hoe de gemeente getroffen ondernemers dan wél wil ondersteunen, werd in de discussie niet duidelijk. Mogelijk komen burgemeester en wethouders met een nieuw voorstel.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.