Frustratie over onduidelijkheid bij Rijk over verdwijnen lage vliegroutes

ZWOLLE – De nieuwe plannen van het Rijk voor de indeling van het luchtruim zorgen voor onduidelijkheid over de toegezegde verdwijning van langdurig lage vliegroutes van en naar Lelystad Airport. Dat is voor de provincie en elf gemeenten, waaronder Raalte, Olst-Wijhe, Dalfsen, Deventer, Hellendoorn en Zwolle, onacceptabel, zo laten ze weten in een persbericht. De provincie en de gemeenten willen af van die lage vliegroutes.

Die zouden verdwijnen na de luchtruimherziening in 2023. Hierover zijn in de afgelopen jaren door de minister van Infrastructuur en Waterstaat toezeggingen gedaan. Maar de ontwerp-voorkeursbeslissing luchtruimherziening die de rijksoverheid onlangs publiceerde, geeft hier geen enkele duidelijkheid over. Bovendien laat de participatie van de regio in de besluitvorming nog altijd te wensen over, zo vinden de gemeenten en de provincie. Zij vragen de minister daarom om duidelijkheid te scheppen over de vliegroutes. Dat doen zij in een zienswijze die zij vandaag indienen op de concept-voorkeursbeslissing van het Rijk. De regio wil dat, voordat de definitieve voorkeursbeslissing wordt genomen, duidelijk is wat de effecten van het nieuwe beleid zijn voor de omgeving, en in het bijzonder voor de gemeenten die onder de aan- en uitvliegroutes liggen.
In het besluit sorteert het Rijk voor op een efficiëntere en minder milieubelastende luchtvaart, waarbij sneller wordt gedaald en gestegen vanaf luchthavens. Daar pleiten de provincie en gemeenten al jaren voor. In het besluit wordt gesteld dat het continue dalen pas in de periode 2030-2035 wordt ingevoerd. Onduidelijk blijft wanneer dit geldt voor Lelystad Airport. Zo kan het nog jaren duren voordat het laagvliegen verdwijnt.

Geen aandacht

Reden voor het Rijk om het luchtruim opnieuw in te delen, is ook om het luchtruim zo in te delen, zodat de impact van vliegen op het milieu en de omgeving wordt beperkt. Op Twente Airport vinden belangrijke innovatieve ontwikkelingen plaats die duurzamer vliegen kunnen stimuleren. Denk aan elektrisch vliegen, drones, recycling van vliegtuigonderdelen en onderhoud. De herziening van het luchtruim is in de ogen van de regio dé kans om hier invulling en ruimte aan te geven. Maar de plannen van het Rijk besteden hier geen aandacht aan, zo stellen de provincie en de gemeenten. Daarnaast worden plannen gepresenteerd voor een nieuwe invulling van het militaire luchtruim, onder andere in de regio Twente en het noorden van het land. De regio vraagt zich af wat dit betekent, en of beide ontwikkelingen te combineren zijn. Ze wil hierover in gesprek met de minister.

Betere afspraken

In de zienswijze stellen de provincie en betrokken gemeenten de overheden en samenleving niet of nauwelijks betrokken zijn bij de ontwikkeling van de toekomstplannen. Zij vragen daarom om betere afspraken te maken over hoe en wanneer zij door de minister in het vervolgproces betrokken worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.