Ervaringsdeskundige Anneke Schep: ‘Jij bepaalt hoe je rouwt’

Raaltese verloor twee echtgenoten, krabbelde beide keren snel weer op en schreef er een luchtig boek over

RAALTE – “Trek je niks van een ander aan; doe het op jouw manier; jij bepaalt hoe je rouwt.” Dat wil Anneke Schep (67) uit Raalte de lezers van haar boek ‘Dikke pech… wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’ maar meegeven. Ze is een ervaringsdeskundige, zegt ze zelf. “Ik ben twee keer weduwe geworden. Mijn eerste man overleed in 2007 na een hartinfarct; mijn tweede man in 2019, op onze trouwdag, ook plotseling aan hartproblemen. We waren net vier jaar getrouwd.” Over haar ervaringen, maar ook over haar zoektocht naar een nieuwe partner, die ze inmiddels heeft gevonden, schreef ze een lichtvoetig en humoristisch boek.

Ook over haar minder leuke ervaringen vertelt ze lachend. Ze weigerde het beide keren om bij de pakken neer te zitten. “Andere mensen zeggen zo vaak dat ze er voor je zijn; dat je het niet alleen hoeft te doen, maar dat is niet zo. Je moet het zelf doen. Aan het einde van de dag ben jij het die alleen thuis komt. Dat is rauw. Met a-u, ja.”
Anneke pakte beide keren de draad weer snel op. Drie weken na het overlijden van haar eerste man kwam ze haar tweede man tegen, vertelt ze. Tijdens een reünie. “Na drie maand kregen we verkering. Dan krijg je natuurlijk de wereld over je heen. ‘Je rouwt niet lang genoeg’. Maar het betekende niet dat ik mijn eerste man vergeten was. Integendeel. Maar mijn tweede man was ook een heel bijzondere kerel. ‘Die laat ik niet lopen’, dacht ik. Ik ben na het overlijden van mijn eerste man ook heel snel weer aan het werk gegaan (ze werkte als onderwijzer op diverse scholen in Salland; het langst op de Hartkampschool, red.). Zo zit ik gewoon in elkaar. ‘Mijn leven gaat verder’, dacht ik. Ja, ik ken ook mensen die na het overlijden van hun partner jarenlang in verdriet zijn blijven hangen, maar ik vind dat zonde van mijn leven. Ik denk dat ik veel veerkracht heb. Ben ook altijd heel positief geweest. Heel vrolijk. En weet je wat het is? Ik kijk met heel veel tevredenheid achterom. Het waren beide prachtige mannen en fantastische huwelijken. Ik heb echt een heel mooi leven. Een schuldgevoel heb ik niet. Ik denk dat mijn mannen er ook hetzelfde in stonden: geniet van het leven.”

Speeddate

Nadat haar tweede man was overleden, besloot ze ook al snel om niet alleen te blijven. “Na een maand of vier had ik voor het eerst een speeddate. Ook belachelijk snel. Daarna volgden meerdere korte relaties. Daarover gaat ook een deel van het boek. Want je komt bijzondere mensen tegen. Zo was er een kerel die als hij een berichtje stuurde, er de hele tijd ‘hihi’ en ‘haha’ bijzette. Nou, dat zal wel een vrolijk type zijn, dacht ik eerst. Ik ben nog nooit zo’n negatief persoon tegen gekomen. Niks deugde. En ook een kerel die constateerde dat ik niet goed liep. Dat klopt, ik loop wat moeilijk. Daarom wilde hij niks met me. Na een jaar vroeg mijn dochter me wie ik van alle mannen in de afgelopen periode het leukst vond. Toen kwam ik uit bij de allereerste man tijdens mijn allereerste speeddate. Dat was tenminste een normale, leuke vent. Toen heb ik maar eens contact met hem opgenomen. En wat bleek, hij had nooit verder gedatet, want hij was verliefd op mij.” Ze begint te lachen: “Ik had hem een jaar lang in de wachtkamer laten staan. En al snel sprong de vonk over.”

Trouwambtenaar

Schrijfervaring had ze al. Zo was ze verantwoordelijk voor de column ‘Uit het leven van een pensionado’; schreef ze als trouwambtenaar ook regelmatig speeches en trok ze door het land met programma’s over hoe je op een leuke manier oud kunt worden. “En ik heb inmiddels een nieuw programma: ‘Daten wat de pot schaft’. Met teksten, liedjes en raps over de afgelopen periode. Het is nog niet in première gegaan, trouwens, maar als corona voorbij is, hoop ik er weer mee rond te trekken. Toen realiseerde ik me: als ik er over kan praten, kan ik er ook een boek over schrijven.” En aldus geschiedde. Anneke maakte van de lockdown gebruik om te tikken.
“Ik kijk echt met een goed gevoel terug op mijn leven”, concludeert ze nu. “Ik ben nog lang niet klaar met genieten. En ik heb het altijd fijner gevonden om dat samen met iemand te doen.”

‘Dikke pech… wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’ is dik honderd pagina’s dik en kost 14,95 euro. Het boek is ook verkrijgbaar bij de Bruna in Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.