Coronacrisis heeft veel impact op jongeren

ZWOLLE – De coronacrisis heeft veel impact op jongeren. GGD IJsselland sprak hierover met zeventien jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 24 jaar. “Door de verhalen heen klinkt veel behoefte aan live contact”, licht Tessa Overmars, onderzoeker Publieke Gezondheid, toe. “Online geeft toch een andere, minder spontane dynamiek. Ze hebben het vooral nodig om mensen, vrienden en vriendinnen om zich heen te hebben in een andere omgeving dan thuis.”

Het onderzoek vond plaats in de maanden december, januari en februari. In de interviews ging het onder meer over veranderingen op het gebied van onderwijs en werk, het sociale leven en wat hen helpt tijdens deze coronaperiode. Jongeren die een opleiding volgen, ontmoeten hun medestudenten bijna uitsluitend via online contact. “Via Teams is het lastig samenwerken, want je kent elkaar eigenlijk niet”, geeft een van de deelnemers aan. Ook de interactie met docenten gaat online minder gemakkelijk. De betrokkenheid vanuit school ervaren ze wel als prettig en duidelijke opdrachten en deadlines helpen bij het vasthouden van enige structuur. Maar een aantal jongeren krijgt graag meer ondersteuning, bijvoorbeeld bij schoolkeuzes of stages. Daarnaast is er behoefte aan een fijne studieplek.
Diverse jongeren missen het spontane afspreken ergens in de stad en het sporten. Overmars: “Vrienden zien ze minder vaak, doordat ze met minder mensen tegelijk kunnen afspreken en minder samen kunnen doen. Ze komen elkaar ook niet meer automatisch tegen, zoals tijdens het uitgaan of op school.” Een deel van de jongeren zegt nu meer in privé-apps af te spreken dan in groepchats. De reguliere vraag ‘Wie komt er een biertje drinken?’ heeft plaatsgemaakt voor een privé appje met ‘Heb je nog een plekje over?’ “Dat is niet fijn”, zegt een geïnterviewde. Soms levert het ook situaties op die de jongere zelf liever niet had opgezocht. “Dan had ik met één vriend afgesproken, en dan kwam ik bij hem thuis en had hij best wel wat mensen uitgenodigd.”

Positieve aspecten

Desondanks noemen verschillende jongeren ook positieve aspecten van deze coronatijd. Er ontstaan bijvoorbeeld hechtere vriendschappen doordat duidelijker wordt ‘aan wie je echt wat hebt’. Sommige jongeren starten met een nieuwe hobby: “Ik ben nu begonnen met haken. We zijn gaan mountainbiken. Maar het is echt wel zoeken.” Ook heeft een aantal jongeren positieve ervaringen met online bingoavonden, pubquizzen of gratis online gameavonden. De twee voordelen die het meest naar voren komen zijn het wegvallen van reistijd naar school en positieve veranderingen in de band met vrienden. Sommige jongeren vinden het niet erg dat sociale verplichtingen even wegvallen: “Ik vind het wel eens lekker dat je een zaterdagavond of zo nergens heen moet.”

Zeventien jongeren van 16 tot en met 24 jaar in de regio IJsselland namen via interviews deel aan het onderzoek. Daarvan zijn er twaalf vrouw en vijf man. Hun voornaamste dagbesteding bestaat uit: voortgezet onderwijs (2), mbo (4), hbo (5), universiteit (3), werkend (3).

1 REACTIE

  1. Ik dacht dat jongeren sowieso altijd al alleen online contact hadden. Zelfs als ze met elkaar aan tafel zitten. Maar dat terzijde.
    We zitten met het corona-feit en iedereen heeft zich maar te schikken. That’s it. En als iedereen zich schikt (jong en oud), zijn we er ook het snelst af.
    Maar je ziet hoe het gaat, jong en oud schikt zich niet (genoeg) en daarom zitten we nog steeds thuis. De maatregelen overheidswege zijn prima, mits, mits dus, iedereen zich er aan zou houden. Nee, we moeten zonodig demonstreren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.