Buurtbussen pakken draad voorzichtig weer op

Buurtbusvereniging Salland in de startblokken, maar rijdt pas als alle bussen gereed zijn

REGIO – De buurtbuslijnen in Salland hervatten (binnenkort) allemaal weer hun diensten. Buurtbus Heino is afgelopen maandag, na bijna een jaar stilstand weer begonnen met de lijn tussen Heino en Zwolle-Zuid (via Lierderholthuis en Laag Zuthem). Dat geldt ook voor de buurtbuslijn tussen Wijhe en Raalte (vooralsnog de volledige dienstverlening op werkdagen, maar nog niet op zaterdag). BuurtRRReis, dat onder andere gaat over de lijn tussen Deventer en Nieuw Heeten, gaat vanaf 15 maart de weg weer op. Wanneer Buurtbusvereniging Salland (verantwoordelijk voor de lijnen tussen Heeten en Deventer, Olst en Raalte en Lemelerveld en Raalte) weer de draad oppakt, is nog niet helemaal duidelijk, maar naar verwachting kan dat binnen enkele weken.

De bussen die gaan rijden, zijn in het afgelopen jaar allemaal coronaproof gemaakt. Zonder extra veiligheidsmaatregelen levert het vervoer namelijk meer coronagevaar op voor passagiers en vrijwillige chauffeurs van wie het merendeel 65-plus is. Na al een lang traject met onder andere TNO-veiligheidsonderzoek en inbouw van apparatuur gingen ook ineens de (MBO- en HBO-) scholen dicht. Aangezien de meerderheid van de passagiers bestaat uit scholieren en studenten, stelde Keolis voor de hervatting van de diensten verder uit te stellen. Nu echter met een bus, uitgerust met HEPA-filter, extra afzuigventilator en spatscherm, kunnen passagiers weer veilig vervoerd worden.
Willy Tijs, voorzitter van Buurtbusvereniging Salland, meldt dat het voor zijn vereniging nog even wat langer duurt. “De bussen zijn technisch nog niet op orde en moeten nog coronaproof gemaakt worden.” Maar de vereniging staat in de startblokken, zo stelt hij. “Als de bussen klaar zijn, willen we een week de tijd hebben om onze chauffeurs in te lichten en instructies te geven. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de bus. Maar het duurt nog wel eventjes. Op dit moment is de bus voor de Lemelerveld-lijn er nog maar net. We hebben met elkaar overlegd dat we pas beginnen als dat met alle lijnen tegelijk kan. Ik verwacht dat dat met enkele weken mogelijk is. De planning voor de chauffeurs is rond. Maar sommige chauffeurs willen liever nog wachten totdat ze ingeënt zijn. Het is moeilijk voor ons als bestuur om daar dan een beslissing over te nemen. Wanneer is het verantwoord om weer te starten? Als ik om me heen kijk, in het buitengebied van Heeten, is corona er nog volop. We willen daarin wel een goede afweging maken.”

Zo weer vol

Maar, zo benadrukt Tijs ook, de meeste chauffeurs (de vereniging heeft er tussen de 130 en 140) staan te popelen om weer te beginnen. “Het zijn overwegend ouderen, een aantal is wat terughoudend nog in verband met corona, maar de meesten hebben er zin in. En vanuit ons gebied krijgen we te horen dat veel mensen hopen dat we snel weer beginnen. Met name vanuit het gebied rond de route naar Lemelerveld. Als we beginnen te rijden, zitten we zo weer vol!”

Buurtbus Heino begint vanwege een wat beperkter aantal chauffeurs meteen met de zomerdienstregeling. Dit houdt in dat de bus rijdt van 07.39 u tot 19.19 u. De laatste bus van station Heino vertrekt daar dus om 19.00 u en gaat tot Laag Zuthem. Het dragen van een mondmasker is verplicht. De prijzen van de losse kaartjes zijn wel iets verhoogd. Zie verder staging2.buurtbusheino.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.