Broedgebied Sallandse Heuvelrug al afgesloten voor bezoekers

OMMEN – Het broedgebied van de heide in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is dit jaar al op 1 maart dichtgegaan voor bezoekers. Normaal gesproken zou het gebied vanaf 15 maart zijn afgesloten. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer kiezen daar voor het tweede jaar op rij voor, omdat het voorjaar steeds vroeger begint en de natuur juist dan rust nodig heeft.

De boomleeuwerik zingt al volop, de eerste bloesems kleuren al wit en de eerste eierklompen van amfibieën zijn al gezien. Het voorjaar lijkt elk jaar eerder te beginnen. En dat is ook zo. Gemiddeld vliegen vlinders negen dagen eerder dan voorheen en vogels leggen gemiddeld acht dagen eerder hun eieren. Ook komen trekvogels eerder terug uit hun overwinteringsgebied. Voor de boerenzwaluw bijvoorbeeld is dit gemiddeld twee weken eerder. Jos Schouten, boswachter bij Natuurmonumenten, ziet het op De Sprengenberg al jaren met eigen ogen: “Het voorjaar begint steeds vroeger, en 2019 en 2020 waren helemaal extreem. De zeldzame boomleeuwerik galmt tegenwoordig al eind februari zijn zang over de heide. Rust is voor broedende vogels essentieel om hun jongen groot te brengen. Daarom sluiten wij het broedgebied vervroegd.”
Frequente bezoekers van de Sallandse Heuvelrug zijn gewend aan het feit dat het kerngebied van de heide op de Sallandse Heuvelrug tijdens het broedseizoen afgesloten is. De vervroegde afsluiting betekent echter niet dat het gebied ook weer eerder open kan. Want ook de ‘laatkomers’ als bijvoorbeeld nachtzwaluw hebben een rustig broedproces nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.