Biodiversiteitsproject LandvanWaarde wil meer

Boeren zien mogelijkheden voor meer duurzaamheidsdoelen; vogeltellers voor Salland gezocht

REGIO – De dertig Sallandse boeren in de driehoek Raalte-Wijhe-Zwolle, die zijn aangesloten bij het project LandvanWaarde, willen nog een stap verder gaan. Als het aan de deelnemers ligt, wordt het biodiversiteitsproject verbreed naar andere duurzaamheidsthema’s als stikstof- en CO2-reductie, opwek van duurzame energie en robuuste watersystemen.

De betrokken boeren beheren momenteel zo’n 1.200 hectare aan landbouwgrond. Gemiddeld stelt een deelnemer 7 procent (tussen de 5 en 10 procent) van zijn land beschikbaar voor biodiversiteit. Daarmee voegen de LandvanWaarde boeren zo’n 80 hectare aan kruidenrijke randen, plasdrassen, wintervoedselakkers en land met uitgestelde maaidatums toe aan de al bestaande natuur- en landschapwaarden. Dit leidt tot betere omstandigheden voor kruiden, vlinders en insecten. Dit maakt het gebied ook weer aantrekkelijker voor vogels en kleine zoogdieren. Vrijwilligers monitoren de veranderingen in biodiversiteit.
Maar er is dus meer mogelijk, zo vinden de deelnemers. Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde Landbouw & Natuur bij de provincie Overijssel, nam daartoe vorige week donderdag het projectvoorstel ‘Werken aan biodiversiteit doen we samen’ in ontvangst uit handen van Ellis Lugtenberg, voorzitter van de Council van LandvanWaarde. “In ons voorstel schetsen we een perspectief voor 2030″, vertelt Lugtenberg. “De inzet van de boeren is dat partijen als overheden, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties zich de komende tien jaar verbinden en committeren aan de New Salland Deal.”
De overhandiging van het voorstel fungeerde als aftrap voor gesprekken met deze partijen. De gedeputeerde deed de toezegging LandvanWaarde (financieel) te ondersteunen bij het op poten zetten van de organisatie die nodig is om de methode van LandvanWaarde verder uit te bouwen. In april staat een vervolggesprek met LandvanWaarde en de provincie gepland.

Beloningen

Kern van het door onder meer door Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Nationaal Groenfonds, landbouworganisatie LTO Noord en Stichting Courage ondersteunde project is dat het verschillende voor boeren relevante en interessante beloningen organiseert, bundelt en als maatwerk aan boeren aanbiedt. Voorbeelden van die beloningen zijn bijvoorbeeld toegang tot grond, rentekorting bij banken of ontwikkelruimte binnen gemeenten. Tegelijkertijd moet het systeem het voor andere partijen die een belang hebben in natuur en landschap mogelijk maken om hun groene doelstellingen beter te realiseren. Het gaat dan om bijvoorbeeld waterschappen, beleggingsmaatschappijen, terreinbeherende natuurorganisaties, banken, provincies, gemeenten en zuivelverwerkers. Het doel is om de ervaringen die in Salland worden opgedaan te vertalen in een regionaal sturingsmodel dat uit te rollen is naar alle andere regio’s in Nederland. Het project eindigt eind van dit jaar.

Tellingen

LandvanWaarde zoekt vrijwilligers die dit voorjaar broedvogels in het betrokken Sallandse boerenland willen tellen. In duo’s van steeds twee vrijwilligers gaan die in vier periodes (van 1 tot 20 april, van 21 april tot 10 mei, van 11 mei tot 10 juni en van 21 juni tot 15 juli) op stap om ongeveer veertig soorten vogels zoals de Gele Kwikstaart, Veldleeuwerik en Kievit te tellen. Zowel ervaren als onervaren vrijwilligers zijn welkom om mee te helpen. Om iedereen met dezelfde basiskennis op pad te kunnen sturen, organiseert Natuur en Milieu Overijssel op dinsdag 30 maart een (online) startbijeenkomst. Bij het indelen van de duo’s wordt rekening gehouden met kennis en ervaring van de vrijwilligers. Voor aanmelden of vragen mail naar jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl of bel 06 498 76 798.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.