Basisonderwijs Wijhe naar het SPOC

Tussen 10,3 en 10,8 miljoen nodig voor tweefusiescholen van de Mare en Mijnplein

WIJHE – Als alles volgens plan verloopt, dan komen alle scholen in Wijhe en Boerhaar rond 2024 onder hetzelfde dak. Er komen twee fusiescholen (de basisscholen van de Mare zijn al gefuseerd en de scholen van mijnplein fuseren per 1 augustus 2021) in het kindcentrum dat bij het SPOC in Wijhe gebouwd gaat worden. Tot die tijd krijgen de kinderen les op de huidige schoollocaties. De kosten voor het bouwen van het kindcentrum en de aanpassingen van de openbare ruimte die daarbij nodig zijn, liggen tussen de 10,3 en 10,8 miljoen euro.

Het gemeentebestuur en de schoolbesturen hebben niet voor niets gekozen voor de SPOC-locatie. Daar zijn de belangrijkste functies voor een gezonde ontwikkeling van een kind aanwezig. “Het draait hierbij om de combinatie onderwijs met sport, spelen en bewegen”, aldus Marlous Siemelink, bestuurder van de Mare. “Dit heeft belangrijke voordelen, zoals betere leerprestaties en het bevorderen van een gezond gewicht. Sport, spel en bewegen zijn op deze manier onderdeel van het onderwijs en worden niet meer beperkt tot één à twee speciale sportlesuren.” Ook Bart de Grunt, bestuurder van Mijnplein, is blij met deze ontwikkeling. “We zien veel pluspunten. Door bij elkaar in de buurt te zitten, versoepelen we onder andere de overgang van kinderopvang en peuterwerk de Bieënkorf naar het basisonderwijs en doordat de Capellenborg dichtbij is ook naar het voortgezet onderwijs, voor die kinderen die voor de Capellenborg kiezen.”
Om in beeld te krijgen hoe het kindcentrum ingepast kan worden op de SPOC-locatie is een voorlopig schetsontwerp gemaakt. Dit voorlopig schetsontwerp is mede ontstaan op basis van gesprekken met de schoolbesturen, de huidige gebruikers van het SPOC en de directe aanwonenden. Hierbij kwamen ook de routes voor voetgangers, fietsers en auto’s en parkeergelegenheid in beeld.
Burgemeester Ton Strien is er vanuit de gemeente als portefeuillehouder onderwijshuisvesting bij betrokken en geeft aan dat de gemeente haar inwoners een aantrekkelijke woonomgeving wil bieden waarin kinderen goed en veilig kunnen opgroeien. “Daar horen kwalitatief sterke en gezonde onderwijsvoorzieningen bij. Deze leveren ook een belangrijke bijdrage aan het vestigingsklimaat. En dat is belangrijk, omdat Olst-Wijhe ook aantrekkelijk wil blijven voor jonge gezinnen.”
De gemeenteraad besluit rond deze zomer over de investering. De gemeente hoopt dat rond 2023 de schop de grond in kan. De twee scholen bieden zo meteen plaats aan in totaal bijna zeshonderd leerlingen.

Vragen

Normaal gesproken organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst over zo’n belangrijk onderwerp. Dat kan nu natuurlijk niet door het coronavirus. Er wordt de mogelijkheid geboden om in gesprek te gaan, telefonisch of per beeldbellen, met school- en gemeentebestuurders en/of projectleiders. Meer informatie hierover is te vinden op de website staging2.olst-wijhe.nl/scholenvoormorgen en op het facebookaccount van de gemeente staging2.facebook.com/gemeenteolstwijhe. Vragen kunnen ook alvast gemaild worden naar info@scholenvoormorgen.org. De uitwerking van de gesprekken, de vragen en de antwoorden worden aan de gemeenteraad aangeboden. De raad bespreekt de plannen op 10 mei in een beeldvormende raadsvergadering.

Meer informatie op staging2.olst-wijhe.nl/scholenvoormorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.