40 procent ouders: opvoeding kinderen zwaarder dan voor de coronaperiode

REGIO – 40 procent van de ouders vindt de opvoeding van hun kinderen zwaarder dan voor de coronaperiode. Dat blijkt uit een onderzoek van GGD IJsselland, waaraan ruim 12.500 ouders uit de regio aan deelnamen. “Dit aantal is ongekend en geeft aan dat het onderwerp ontzettend leeft onder ouders. We deden het onderzoek in de laatste twee weken van januari, tijdens de strenge lockdown. Toen waren ook de basisscholen nog gesloten. Dat was best een zware tijd voor gezinnen”, zegt Rilana Wessel, epidemioloog GGD IJsselland.

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom ouders de opvoeding momenteel zwaarder vinden. Kinderen zitten meer achter het beeldscherm en het combineren van thuiswerken met de aanwezigheid van hun kind ervaren veel ouders als zwaar. Ook het niet zelf kunnen bieden wat hun kind op onderwijsgebied nodig heeft met alles wat daarbij hoort, vinden ze lastig. “Je ziet dat je kind(eren) vriendjes en vriendinnetjes missen! Maar ook de juf van school. Het is moeilijk om te zien dat je kind(eren) de sociale contacten en prikkels van school missen!”, zegt een van de ouders.
Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat ouders zichzelf gemiddeld een 6,6 geven voor ‘hoe goed zij zich voelen’. Ondanks dat 38% een 7 of hoger scoort op ‘stress’, ervaren veel ouders (75%) ook positieve gevolgen van de coronacrisis. Meer tijd met het gezin en meer rust in de agenda, is zowel voor ouders als kinderen prettig. Een ouder antwoordt bijvoorbeeld: “Geen race van hot naar her. Meer tijd om te koken, film te kijken, spelletjes te doen, van het weekend samen echt een feest te maken.”
Ouders die de vragenlijst invulden voor een kind van 3 jaar of ouder (84 procent), kregen de vraag hoe hun kind zich voelt tijdens de coronaperiode. Zij scoorden gemiddeld een 7,1 voor hun kind. Bijna driekwart van de kinderen ervaart, volgens hun ouders, positieve gevolgen van de coronacrisis. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze meer tijd hebben met het gezin en meer tijd om naar buiten te gaan. Ongeveer een derde van de kinderen reageert boos, verdrietig of gefrustreerd op de coronamaatregelen. Vooral omdat zij niet naar school kunnen en er in het algemeen minder activiteiten zijn.

Ondersteuning

“Even niet te hoeven zorgen. Al is het maar één dag in de week. Ik help hem met liefde met school. Ik ben dol op mijn kind. Maar het is enorm vermoeiend. Ik sta altijd ‘aan’. Een ochtend voor mezelf, daar kijk ik erg naar uit”, meldt een ouder. Een op de tien zou graag extra ondersteuning willen. De leerkracht wordt hierbij vaak genoemd (49 procent) en ruim een kwart (26 procent) heeft behoefte aan een psycholoog. Ongeveer 30 procent van de ouders weet niet waar ze terecht kunnen voor laagdrempelige ondersteuning, zoals een luisterend oor.
Wat ouders helpt in deze periode is onder meer de ondersteuning van de partner en aandacht voor elkaar binnen het gezin. Ook hulp en steun van opa’s, oma’s en andere familieleden scoort hoog. Daarnaast is er onder meer waardering voor de noodopvang van school en het kinderdagverblijf, een flexibele werkgever en ook bewegen en naar buiten gaan helpt.
GGD IJsselland gebruikt de uitkomsten van het onderzoek om in gesprek te gaan met gemeenten, organisaties en (zorg)professionals. Landelijk werkt de overheid aan een Deltaplan Jeugd om jongeren sterker uit deze crisis te laten komen. Op regionaal niveau biedt het onderzoek van GGD IJsselland al aanknopingspunten om tot actie over te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.