Welsum Duurzaam richt eigen coöperatie op

WELSUM – Leden van de werkgroep Welsum Duurzaam hebben vorige maand de Coöperatie Welsum Duurzaam U.A. opgericht. Het is de bedoeling om de dorpsbewoners aan te zetten tot (en te ondersteunen bij) het verduurzamen van hun woning.

“Al eerder hebben wij gratis energiescans beschikbaar gesteld zodat mensen adviezen kregen hoe ze hun huis konden isoleren, immers wat je niet aan warmte verliest hoef je ook niet op te wekken. Een duidelijke win/win maatregel, zowel voor de portemonnee als het milieu”, stelt de werkgroep. Het eerste bestuur van de coöperatie wordt gevormd door Aart van der Stel (voorzitter), Elisabeth Julsing (secretaris), Carla Brink (penningmeester) en Pamela van den Berg (lid). De andere werkgroepleden (Arjen Uijtewaal, Jaap Zitman en René Blickman) bieden ondersteuning.
De coöperatie tracht haar doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen van een postcoderoossysteem, waarbij een of meerdere zonnepaneelinstallaties worden geplaatst op het dak van een particulier of een bedrijfspand. Het rendement van deze installaties komt ten goede aan de deelnemende leden van de coöperatie. “Het is uitdrukkelijk onze bedoeling dat iedereen mee kan doen met de postcoderoos, ook mensen die niet direct het geld op de bank hebben om te investeren”, zo meldt de werkgroep. “Door het in eigen beheer te doen, blijft de opbrengst ook in de eigen regio bij de lokale gemeenschap en verdwijnt deze niet in de zakken van grote, soms zelfs buitenlandse investeerders. En we hopen daarmee uiteraard ook de kans op grote windmolens in onze directe omgeving te verkleinen.”
Op dit moment heeft de werkgroep twee daken op het oog. “Als het lukt om deze geschikt te maken voor panelen dan leveren deze genoeg stroom op voor ongeveer veertig huishoudens. Maar we hebben grotere ambities!”
Voor meer informatie mail naar welsumduurzaam@gmail.com of bel 06-51293564 (Arjen Uijtewaal).

Foto (vlnr): het werkgroeplid Arjen Uijttewaal en het Dagelijks Bestuur van de Coöperatie, Carla, Aart en Elisabeth voor een van de daken die onderzocht worden op bruikbaarheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.