Vroeger in Salland: bouw nieuw gemeentehuis

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat opnieuw over het gemeentehuis in Raalte.

“Op 17 maart 1925 vond de aanbesteding voor de bouw van een nieuw gemeentehuis plaats. Plaats van handeling: Hotel de Zwaan. Het werk werd aan de laagste inschrijvers gegund. De begrotingsnorm voor de bouw van het gemeentehuis was in totaal 26.262 gulden. Voor timmer-, metsel-, en loodgieterswerk was H.E. Koopman uit Raalte met 22.985 gulden de laagste, de hoogste inschrijving was 34.294 gulden. Voor schilderwerk was J.H.W. Schwarte in Raalte met 1.274 gulden de laagste (zonder het verven van de radiatoren); de hoogste inschrijving was 1.635 gulden.
Het is wel leuk om te vermelden dat de gemeente de villa en het ernaastliggende bouwterrein aan de Zwolse weg had aangekocht voor een bedrag van 10.700 gulden. Het werd toen nog bewoond door de heer Van den Berg. Na de aanbesteding werd er snel begonnen met de bouwwerkzaamheden. Men had gehoopt in september het gebouw in gebruik te kunnen nemen, maar de bouw vlotte ten gevolge van bijzondere onvoorziene omstandigheden niet zoals men gewenst en gehoopt had. Een van de redenen hiervan was dat de aannemer in financiële moeilijkheden kwam te verkeren, zodanig dat het college van B&W in oktober over vier weken de lonen moest uitbetalen en zelf de bouwmaterialen bestelde. Uiteindelijk liet de burgemeester de bouw ook nog tijdelijk stil leggen.
De bouwkosten vielen uiteindelijk 13.000 gulden hoger uit dan begroot vooral omdat burgemeester Kerssemakers verschillende zaken liet afbreken om ze opnieuw op te laten bouwen. Na de opening werd zelfs een speciale onderzoekscommissie benoemd om deze gang van zaken te onderzoeken. Na alle vertragingen en strubbelingen kwam in december 1925 het gebouw grotendeels gereed en kon op 14 december de inventaris van de secretarie van het oude naar het nieuwe gemeentehuis worden overgebracht. De verdere afwerking kwam in januari gereed. De officiële opening, gepland op 2 februari, kon wegens onvoorziene omstandigheden niet doorgaan en werd verzet naar woensdag 3 februari 1926 om half drie in de middag. Daarover meer in de volgende rubriek.”
Tonny Nijboer

Foto: Archief Jos Segbers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.