Raalte wil starterslening terug

Nieuw concept woonbeleid: meer kleinere woningen en versnelling bouwRAALTE – De gemeente Raalte wil de starterslening opnieuw invoeren. Daartoe is een pot van vijf ton vrijgemaakt. De pilot duurt een jaar. Raalte had tot 2016 ook al zo’n starterslening, maar hield ermee op toen de pot van het Rijk en de provincie leeg was.

Het is een van de onderdelen van het nieuwe concept woonbeleid van de gemeente. Daarnaast wil de gemeente meer ruimte geven aan sociale woningbouw en zullen er meer kleinere kavels op de markt komen. Het is de bedoeling dat de raad er na behandeling dit voorjaar over besluit.
“We gaan ontwikkelingen in de markt meer ruimte geven”, zegt wethouder Wout Wagenmans. “We willen meer kunnen leveren aan de starter en middenklasse.” De wethouder vertelt ook dat het de bedoeling is dat er meer middenhuur wordt gerealiseerd voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, maar ook geen woning kunnen kopen. In die gevallen zal de huidige zelfbewoningsplicht achterwege worden gelaten. Kopers van nieuwbouwwoningen moeten er nu zelf gaan wonen. Om te voorkomen dat de markt na de opheffing van de plicht wordt opengegooid voor huisjesmelkers, wil de gemeente aanvullende afspraken maken met de kopers. Het is volgens de wethouder dus niet zo dat marktpartijen zo meteen ineens meerdere woningen kunnen opkopen, per project kan er een percentage woningen worden aangewezen voor particuliere huur. De starterslening is volgens de wethouder bedoeld om potentiële kopers, die nog een gaatje hebben in de financiering, net dat laatste zetje te geven. “Stel: de woning kost twee ton en de bank wil 175.000 euro financieren. Dan kun je via de starterslening die laatste 25.000 euro krijgen. De lening wordt de eerste drie jaar aflossingsvrij.”
De gemeente signaleert ook hier een toename van de woningvraag. “Zowel in koop- als in huurwoningen. Tegelijkertijd zal het aantal huishoudens de komende jaren nog groeien. Dit betekent dat er nog nieuwbouw nodig is.” Om de ambitie waar te kunnen maken, wil de gemeente de bouwopgave versnellen. Daarbij zullen ook woningtypen die nu nog ontbreken (of waar een tekort aan is) worden toegevoegd aan het programma. Dit betekent dat er in het bijzonder aandacht zal zijn voor kleinere en betaalbare woningen. De gemeente blijft inzetten op de verduurzaming van bestaande woningen en zet een tandje bij voor het levensloopbestendig maken van deze woningen en de woonomgeving.

Het conceptprogramma Wonen is te vinden via staging2.raalte.nl/programmawonen. Reageren is mogelijk tot 25 maart 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.