Raalte trekt portemonnee voor Strunk

RAALTE – De gemeente Raalte heeft besloten om een eenmalige subsidie van 676.154 toe te kennen aan Boerderij Strunk. Het is de bedoeling om er een nieuwe schuur bij te zetten die dienst gaat doen als multifunctionele accommodatie. Ook moet het interieur van het huidige pand nog worden aangepakt; de restauratie van de buitenkant is net afgerond. Ook de raad is akkoord.

Het college stelt dat elk dorp in de gemeente een eigen dorpshuis/kulturhusvoorziening heeft, alleen Raalte zelf niet. Het huidige kulturhus (aan de Grote Markt) huisvest onder andere de bibliotheek, maar biedt volgens de gemeente weinig ruimte voor andere activiteiten en ontmoeting. Het is de bedoeling om Boerderij, Strunk, een Rijksmonument, nu daarvoor te gebruiken. De stichting achter de instandhouding van de boerderij heeft daartoe een plan gemaakt. Verschillende partijen, waaronder het Zelfregiecentrum en Stichting Evenmens, zijn al langere tijd op zoek naar een geschikte ruimte en willen graag gebruik maken van Strunk. Verder krijgt naast de huidige gebruikers ook het Sallandhuis (met leer/werktrajecten voor jongeren van 16 tot en met 27 jaar) er een plek voor dagbesteding. Ook Kindcentrum De Rode Bank wil van de boerderij gebruik maken voor muzieklessen, natuuronderwijs en buitenschoolse opvang. De boerderij moet zo een bruisend centrum worden op het gebied van historie, ambacht, kronieken, educatie, cultuur, landproducten en toerisme; niet alleen voor de inwoners van Raalte, maar voor heel Salland. Daarnaast is het de bedoeling om verbinding te leggen met evenementen als de Bottermarkt en Stöppelhaene.
Het college erkent dat het gaat om een aanzienlijke investering, maar stelt dat de waarde van het gebouw daarmee duurzaam wordt vergroot. Het vernieuwde Strunk blijft vooralsnog eigendom van de gemeente en wordt om niet (dus zonder financiële vergoeding) in gebruik gegeven aan de stichting. Een deel van de subsidie, 256.000 euro, komt vanuit de verkoopopbrengst van De Joetse en de bespaarde schoonmaakkosten van dat pand (over twee jaar gerekend).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.