Raalte stelt strengere eisen aan zonneparkplannen

RAALTE – De gemeente Raalte scherpt de richtlijnen voor de plaatsing van zonneparken aan. Dit mede naar aanleiding van de bevindingen van onderzoeksbureau ROM3D, dat vorig jaar op verzoek van Raalte een evaluatie had gemaakt van de vergunningsprocedure voor zonneparken in de gemeente. De conclusies waren niet mals en leverden de nodige aanbevelingen op.

Raalte gaat er grotendeels in mee. Wethouder Frank Niens stelt ook dat de bevindingen in het rapport geen grote verrassing waren. “We zagen vooral een bevestiging. We sprongen er wat later in en merkten dat het ging om ingewikkelde gebiedsprocessen. We willen het strakker uitlijnen; eerder in het proces aanwezig zijn.”
Want ook voor Raalte is het pionieren. Hoe geef je die enorme opgaven vanuit de energietransitie vorm? Opgaven die in de komende jaren in heel Nederland een grote druk op de maatschappij zullen leggen. Zonneparken vormen voor veel boeren een uitkomst. De verhuur van hun grond levert leuk geld op in tijden dat hun toekomst onzeker is. Maar lang niet alle omwonenden zijn altijd even blij. Het communicatietraject van projectontwikkelaars krijgt ook niet altijd de handen op elkaar. Voordat je het weet is er trammelant in de keet. Komt het bekend voor? En aan overheden dus de taak om dat allemaal in goede banen te leiden.

Brieven in de bus

Raalte kiest ervoor om vooraf strengere eisen te stellen. Ten eerste wil de gemeente dat initiatiefnemers eerst hun participatie- en communicatieplan laten toetsen. Pas daarna (en ook na een gemeentelijke locatiescan om te bekijken of een locatie überhaupt kans van slagen heeft) mag de dialoog met de omgeving gestart worden. “Zodat omwonenden geen brieven in hun bus krijgen met de mededeling: ‘Gefeliciteerd, er komt een park’. Dat hebben we onder andere zien gebeuren bij een initiatief aan de Schoonhetenseweg”, vertelt Niens. Verder wil de gemeente in het vervolg aanwezig zijn bij overleggen tussen initiatiefnemers en omwonenden. Aanvragen voor een ontwerpvergunning worden pas in behandeling genomen op het moment dat de dialoog in een vergevorderd stadium is. Kavelruil is volgens de gemeente in het vervolg een optie om zonneparken beter te situeren. Daarnaast wil de gemeente vooraf onderzoeken of lokale partijen (onder andere duurzaamheidsstichtingen) voldoende toegerust zijn om het mede-eigenaarschap in te vullen. Raalte wil er beter op toezien dat het basisuitgangspunt, dat een deel van de energieproductie in handen van de lokale omgeving komt, beter wordt nageleefd. Tenslotte moet ook de duur dat de zonneparken er komen te liggen beter worden vastgelegd.

Raalte heeft als doelstelling dat in 2030 100 GWh aan elektriciteit duurzaam wordt opgewekt.

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.