Raalte heeft nu nog geen behoefte aan stikstofruimte varkenshouderij Mariënheem

RAALTE – De gemeente Raalte heeft op dit moment nog geen concrete behoefte aan stikstofruimte. Mocht die wel nodig zijn voor bijvoorbeeld de toekomstige verbreding van de N35, dan is de gemeente daar waarschijnlijk niet de meest aangewezen partij voor, aangezien het om een Rijksweg gaat. Het Raalter college van B&W antwoordt dat op schriftelijke vragen van Jan Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen.

Schokker, zelf oud-varkenshouder en voormalig NVV-bestuurder, had in zijn vragen gewezen op de stikstofruimte die eind vorig jaar vrijkwam door de verkoop van de grote varkenshouderij in Mariënheem van de firma Sebava (van de familie Straathof) aan projectontwikkelaar Franken uit Wesepe. De nieuwe eigenaar wil het al jaren leegstaande bedrijf slopen in ruil voor bijvoorbeeld kleinschalige woningbouw of bedrijfsactiviteiten. Daarover moet in de loop van dit jaar meer duidelijkheid komen.
Volgens Schokker kan de vrijkomende stikstofruimte van het varkensbedrijf gebruikt worden ‘om meer duurzame, circulaire en lokale landbouw de ruimte te geven’. Ook is het volgens hem belangrijk dat die stikstofruimte ten goede komt aan woningbouw in en rond Mariënheem en de aanpak van de N35, inclusief dus de geplande rondweg bij Mariënheem.
Volgens het college is er nu dus geen concrete behoefte aan stikstofruimte voor projecten, maar kan dat in de toekomst veranderen. Het college wijst ook op de Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof Salland. De provincie Overijssel is daar vorig jaar in zes verschillende regio’s, waaronder Salland (de drie gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer), mee gestart.

Gebiedsanalyse

De provincie omschrijft het doel zelf als volgt: “In Overijssel zoeken we samen naar een goede balans tussen economie en ecologie, het oplossen van knelpunten voor ontwikkelingen die stikstofruimte nodig hebben op korte termijn, verdere versterking van de natuur en terugbrengen van de stikstofneerslag en bijdragen aan een toekomstbestendig Overijssel, waarin we de stikstofopgave verbinden met de transitie van de landbouw, klimaatadaptatie, energietransitie en andere opgaven”. De twee provinciale gebiedsregisseurs Wietse Douwes en Gerritjan Meppelink zijn eind vorig jaar samen met alle betrokken partijen (van natuurorganisaties tot landbouw en gemeenten) aan de slag gegaan met het opstellen van een gebiedsanalyse voor Salland. Deze zou dit voorjaar afgerond moeten zijn. “De uitkomst van deze gebiedsanalyse zal meer inzicht verschaffen of en waar er voor toekomstige en toekomstige ontwikkelingen stikstofruimte nodig is of kan zijn. Ook wordt gekeken naar het aanbod van stikstofruimte nu en de verwachtingen in de toekomst”, zo zegt het Raalter college.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.