Raalte bezig met diverse scenario’s voor Schoonhetenseweg

RAALTE – De gemeente Raalte gaat aan de slag met de aanpak van de Schoonhetenseweg (en omgeving). De weg en de bomen ernaast staan op de rol voor onderhoud. Daarbij neemt de gemeente nu ook meteen de verkeersveiligheid mee. Omwonenden klagen bovendien al jaren over de hoeveelheid verkeer op de weg (en geluidshinder).

De denkrichting voert in de richting van enkele verkeerskundige maatregelen. Op andere plekken in de gemeente werden in vergelijkbare situaties bijvoorbeeld drempels of plaatselijke wegversmallingen gerealiseerd. Omwonenden van de Schoonhetenseweg hebben hierover meegedacht. Momenteel wordt er een groot onderzoek uitgevoerd naar de verkeersveiligheid in het gebied. Ook wordt er gekeken naar maatregelen om het sluipverkeer tussen de N35 en de Zegge terug te dringen. Vooruitlopend op de resultaten laat de gemeente Raalte alvast de bebording bij de toegang tot de Schoonhetenseweg vervangen. De nieuwe borden zullen de spitsafsluiting benadrukken. De weg is namelijk tussen 6.00 en 9.00 uur en tussen 15.00 en 19.00 uur (de beide spitsen) verboden voor niet lokaal verkeer. Bij de huidige borden ligt de focus nog op de maximale snelheid.
De aanpak van de weg ligt onder het vergrootglas. Gemeenteraadspartij BurgerBelangen had er eerder ook al vragen over gesteld. Die zijn nu door het college beantwoord. BurgerBelangen wilde onder andere weten of er de laatste jaren tellingen zijn geweest van het aantal voertuigen op de weg. Het college stelt dat de laatste cijfers uit het voorjaar van 2018 stammen. In 2020 was er een nieuwe telling gepland, maar die is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Aangezien veel meer mensen thuiswerken zou een nieuwe telling geen goed beeld schetsen. In 2018 maakten per dag circa 2200 motorvoertuigen gebruik van het noordelijke gedeelte van de Schoonhetenseweg; circa 1200 van het zuidelijke deel en circa 1200 van de Portlanderdijk. De capaciteit van de wegen is berekend op maximaal 3000 motorvoertuigen per dag. De gemeente ziet dan ook geen aanleiding om de Schoonhetenseweg en de Portlanderdijk tot een bovengemiddeld veiligheidsrisico te bestempelen.

Handhaving

De gemeente heeft op verzoek van BurgerBelangen gegevens opgevraagd bij de politie over het aantal handhavingsacties op de weg aangaande de spitsafsluiting. Het aantal bleek niet bekend, maar de politie stelde desgevraagd dat het er niet veel zijn geweest. “De reden dat er weinig op dit inrijdverbod gehandhaafd wordt, is dat het lastig te controleren is”, zo stelt de gemeente. “Het is een groot gebied en er zitten veel bedrijven, bijvoorbeeld een manege en een kinderdagverblijf. Praktisch gezien moet de politie dan een auto volgen bij het inrijden van het gebied tot deze het gebied weer uitrijdt. Dat is niet heel effectief voor de inzet. De politie geeft wel aan regelmatig (bovengemiddeld) te controleren op snelheid op deze wegen. Dit komt ook doordat er regelmatig meldingen over komen uit de buurt.”

3 REACTIES

  1. Behalve de overlast voor de aanwonenden is het ook niet prettig om hier, zeker in de spits, te fietsen. Ik neem aan dat een fietspad aanleggen geen optie is, maar het zou wel een hele vooruitgang zijn. Dat geldt ook voor de (sluip)wegen van de N35 via Haarle richting Deventer.

    • Deze weg is idd geen pretje om te fietsen. Zeker niet in de spits met al die racende bedrijfsbusjes al dan niet met rammelende aanhanger. Het zou heel erg fijn zijn als er een apart fietspad kan komen.

  2. Het mooiste zou zijn dat het wordt afgesloten voor alle verkeer m.u.v. de aanwonende gezinnen en bedrijven. Dan het gebeid gaan ontwikkelen voor toeristische activiteiten en wandel/fiets gebied i.c.m. het Boetelerveld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.