Overijssel versnelt gebiedsontwikkelingen met investering van 20 miljoen

ZWOLLE – Provinciale Staten van Overijssel hebben ingestemd met een voorstel om in de komende drie jaar de woningbouw te versnellen en een impuls te geven aan centrumontwikkelingen in de grote steden. Met het voorstel is in totaal 20 miljoen euro gemoeid. Volgens gedeputeerde Monique van Haaf hebben steden dit extra duwtje in de rug hard nodig: “Juist in de crisis moeten we investeren in onze steden met complexe gebiedsontwikkelingen. We steunen bouwers, ontwikkelaars, corporaties en retailers in hun projecten die cruciaal zijn.”

Binnen tien jaar wil de provincie 60.000 woningen realiseren. De provincie ondersteunt de woningbouw in de grote steden momenteel al met subsidieregelingen en gerichte investeringen. Het resultaat van deze aanpak, waarop het nieuwe voorstel voortborduurt, is zichtbaar in de Spoorzone Zwolle, waar 4.000 woningen worden gebouwd, bij projecten als het Centrumkwadraat en de Boulevardzone in Enschede en de Schil van de binnenstad en Keizerslanden in Deventer.
Naast investeringen in het versnellen van woningbouw, investeert de provincie ook in de binnensteden. Daar is de druk hoog vanwege de verschuiving naar online shoppen en veranderd consumentengedrag. De coronacrisis heeft de situatie verder verslechterd. Samen met de winkeliers heeft de provincie een Overijsselse Retailaanpak ontwikkeld met daarin een aantal praktische instrumenten die winkeliers en horecaondernemers snel kunnen toepassen. Voorbeelden zijn ondersteuning bij toekomstgericht ondernemen, de realisatie van compacte winkelgebieden en het verbeteren van samenwerking tussen winkelgebieden. Het geld is onder andere bedoeld
voor financiering van lopende gemeentelijke centrumprojecten in Enschede, Zwolle, Deventer, Hardenberg, Hengelo, Kampen en Staphorst. Verder kunnen ook andere gemeenten aanspraak maken op de gelden. Daarbij wil de provincie dan in overleg met de gemeenten (en ondernemers) bekijken waar het geld het beste kan worden besteed. De provincie probeert bovendien op het moment om meer geld te krijgen vanuit het Rijk.
Kwartiermaker aanjaagteam woningbouwversnelling Jan Jaap Kolkman, oud-wethouder Deventer: “Tijdens onze inventarisatie langs de gemeenten kwamen we veel tegen: capaciteitsproblemen, vastgelopen verhoudingen met ontwikkelaars of corporaties, kennis op gebied van herontwikkeling of vastgoedfinanciering. De behoefte aan verbinding, expertise en vraag naar nieuwe oplossingen is groot.” Ook mede aanjaagteam-lid Jeroen Hatenboer, oud-wethouder en mede lid van het expertteam Woningbouw van de RVO, is enthousiast over de Overijsselse aanpak: “De aanpak sluit naadloos aan bij het landelijke expertteam woningbouw en is daarmee een prima aanvulling.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.