Oud-horecaman Theo Kieftenbeld overleden

RAALTE – Oud-horecaman Theo Kieftenbeld is vorige week donderdag op 82-jarige leeftijd in aanwezigheid van zijn familie overleden. Hij was in Raalte vooral bekend van café Het Witte Kruis aan de Varkensmarkt, inmiddels al vele jaren bekend als Laurel’s. Na daar 31 jaar achter de tap te hebben gestaan (en door de vaste klanten steevast ‘TK’ genoemd) droeg hij in de zomer van 1999 de sleutels van de zaak (met een geschiedenis die tot 1772 terug gaat) definitief over aan zoon Laurens en schoondochter Karin.

Dat hij cafébaas werd, was eigenlijk min of meer toeval. Wijlen Gé Woolderink, de eigenaar, zocht in 1968 iemand voor het oude café dat toen alleen op woensdag open was tijdens de biggenmarkt. “Papieren had ik niet, ik was onderhoudsmonteur in Deventer. Ik had wel wat horecaervaring, onder meer in de bediening zondagavond bij De Leeren Lampe. En ik kwam dagelijks langs bij mijn zus Marietje in het vroegere café Kappert aan de Almelosestraat”, zo vertelde Kieftenbeld destijds in een interview met het Weekblad.
Pas na drie jaar wist hij met enige moeite zijn benodigde horecapapieren te halen. “Ik speelde toen in het eerste van Rohda, dus aanloop was er meteen al. Het toilet was eerst nog buiten, dus vrouwelijke gasten had ik eigenlijk liever niet. Pas na een grote verbouwing kwamen er binnen toiletten.” Een echte bruine kroeg wilde hij het toenmalige café overigens niet noemen, wel een buurtcafé met allerlei soorten bezoekers. “Vaak hingen ze er met de benen uit. Met Stöppelhaene liet mijn oudste broer pas mensen binnen als er eerst een paar uit gingen. Soms kwamen ze door het dakraam binnen.”
In zijn beginjaren was de Varkensmarkt ook nog echt een fysieke weekmarkt voor varkens. ’s Morgens om half zes verschenen de eerste boeren en handelaren uit de wijde omgeving. Na geslaagde onderhandelingen stond dan meestal snel een borrel op tafel. Samen met zijn al langer geleden overleden vrouw Miny zag Kieftenbeld in de jaren tachtig en negentig dat het aloude bruine café ook in Raalte op zijn retour was. De eerste aanzet voor het huidige pannenkoekenrestaurant werd toen gegeven. Bij zijn afscheid mocht hij zich wel met gepaste trots de oudste kroegbaas van Raalte noemen. Jarenlang hielp hij zoon en schoondochter nog graag een handje in de bediening in drukke tijden zoals bij Stöppelhaene.

Driebanden

Samen met zijn nieuwe partner Marie-José ontdekte hij ook het plezier van vrije avonden die veel ruimte gaven voor bezoeken aan bijvoorbeeld voorstellingen in het Hoftheater. Ook was hij enkele jaren achtereen op biljartgebied de beste driebander in de gemeente Raalte.
Theo Kieftenbeld speelde verder een belangrijke rol bij carnavalsvereniging de Stöppelkaters. In 1987 zwaaide hij als Prins Theo de Eerste de scepter over Stöppelburcht. Verder was hij een van de grondleggers van de Grote Sallandse Kinderoptocht waarbij (in coronavrije tijden) op carnavalszaterdag duizenden kinderen zich carnavalesk presenteren en genieten van het feest. Al vanaf eind jaren zeventig stak hij veel aandacht en energie in de jeugd binnen de carnavalsvereniging, bijvoorbeeld in ‘de Kwekkers’, voorloper van de Stöppel Ducks. Als gewaardeerd lid van het Convent der Oud Prinsen genoot Theo volop van de activiteiten en gezelligheid binnen dit gezelschap. Bij diverse acts van de oud-prinsen speelde hij graag zijn rol.
Foto: Theo Kieftenbeld tijdens een optreden in 2014 van de oud-prinsen bij het toenmalige Gein Gala Bal van CV de Stöppelkaters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.