Olst-Wijhe tevreden over aanpak leegstand en verrommeling in buitengebied

WIJHE – De gemeente Olst-Wijhe is tevreden over de vorderingen die zijn geboekt na tien jaar KGO Beleid. KGO staat voor Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving. Dit beleid, een samenvoeging van meerdere andere regelingen, zoals de Rood-voor-Roodregeling, moet helpen om verrommeling en leegstand in het buitengebied te voorkomen.

In veel gevallen wordt de sloop van andschapsontsierende bebouwing nu gecombineerd met het herstel van landschapselementen, de aanleg van wandelroutes en de realisatie van nieuwe natuur. Als de ruimtelijke kwaliteit niet voldoende wordt verhoogd, kan de initiatiefnemer ook nog een bedrag storten in de Voorziening Ruimtelijke Kwaliteit, een soort fonds dat projecten financiert die de ruimtelijke kwaliteit in de gemeente Olst-Wijhe verbeteren. “In Olst-Wijhe zijn in de afgelopen tien jaar mooie resultaten behaald door inwoners die gebruik hebben gemaakt van het KGO-beleid”, concludeert de gemeente.
Het KGO-principe is toegepast op 65 erven in Olst-Wijhe. De erven zijn landschappelijk ingepast. Er is maar liefst 63.000 m2 aan landschapsontsierende bedrijfsbebouwing gesloopt. Als de ruimtelijke kwaliteit voldoende wordt verhoogd, mag er een nieuwe ontwikkeling plaatsvinden, zoals het bouwen van een nieuwe woning. Zo zijn er door het KGO-beleid 93 nieuwe woningen gebouwd. De meeste KGO-projecten leveren voldoende ruimtelijke kwaliteit op. Vanuit de Voorziening Ruimtelijke Kwaliteit konden allerlei projecten worden betaald. Zo is een flink bedrag naar aanleg, herstel en beheer van landschap, natuur en water gegaan. Daarnaast is het educatieproject de Boerderij-school van één van de Olst-Wijhese basisscholen hiermee betaald en is er een subsidietraject geweest voor beplanting op (boeren) erven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.