Natuurmomenten: Ora et labora

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Deze week was Sjaak te vinden in het Rouveense veld.

Ja daar in de verte staat ‘De Veldschuur’. Daar in de driehoek Zwartsluis, Rouveen en Hasselt ligt het 1000 ha grote natuurgebied, het Rouveense veld. De Veldschuur werd vroeger gebruikt als onderkomen voor het vee. Nu is het ingericht als educatief centrum voor ‘alles’ wat er over het gebied te vertellen is. En dat is veel, heel veel. Maar het mooiste is om het gebied zelf te zien, horen voelen, proeven en ruiken. Ook vandaag, als het koud is en het ietwat begint te sneeuwen.
Kijk daar op het dak van De Veldschuur zijn in het riet de woorden ‘Bid en Werk’ gesneden. ‘Ora et Labora’ (bid en werk) was de lijfspreuk van de nonnen van het Zwartewaterklooster dat in de dertiende eeuw iets verderop in het gebied stond. De spreuk werd hier vroeger letterlijk toegepast.
En kijk eens naar al die pinda’s. Hier is door heel veel mensen het officieuze wereldrecord van ’s werelds langste pindaslinger gehaald. Er hangt over het hele terrein precies 1303 meter aan pindaslingers. En kijk eens, daarginder achter De Veldschuur zie je in de grauwgrijze lucht op een hoogspanningsmast een van de vele ooievaarsnesten van dit zeer gevarieerde natuurgebied.
Links van me vliegen wat ganzen en zwanen op. Ik loop onder de mast door het gebied in en laat het boerenland achter me. Er ligt her en der bevroren water op het pad en het lopen wordt er daar niet gemakkelijker op. Een grote zilverreiger en een blauwe reiger staan te vissen. De grote vliegt op en de blauwe blijft zolang mogelijk staan. In de winter zijn de reigers zuinig met de energie. Oh dat is ook mooi. Een paar watersnippen zigzaggen door de sneeuwvlokken. En zie daar, een paartje knobbelzwanen zakken regelmatig door het ijs.
Laat ik hier over het fietspad teruggaan. In het plasdras land zijn een honderdtal kieviten aan het foerageren. Als het te moeilijk wordt gaan ze zuidwaarts, voor de vorstgrens uit. En dat is precies wat ik ook ga doen. Zuidwaarts, naar de kachel…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.