Meester Remi: ‘Fysiek onderwijs echt wenselijk’

(Ingezonden brief)

HEINO – Remi Huis in ’t Veld, leerkracht van groep 8 van KBS de Linderte in Raalte en locatieleider van PC basisschool Matzer in Wijhe, is blij dat ‘zijn’ scholen, weer zijn opengegaan. Hij schreef een brief om begrip te vragen voor de omstandigheden waaronder dat gebeurt. Hieronder de tekst.

“Ik wil middels deze brief bewustwording creëren voor hoe het opengaan van de scholen er voor onderwijspersoneel uitziet. Als gepassioneerde leerkracht, tevens bevlogen locatieleider, ben ik vooral blij met de heropening. Het thuisonderwijs was in mijn ogen van zeer hoge kwaliteit, waarbij we op mijn beide werklocaties de kwaliteit van het fysiek onderwijs benaderen. Toch is ook het sociaal-emotionele aspect belangrijk en op dat vlak is fysiek onderwijs echt wenselijk.

Nu we weer op school zijn, wij voor grote groepen worden geworpen, vraagt dit veel van ons als leerkrachten. Met deze brief hoop ik in ieder geval op begrip. Waar voorheen de werkdruk al erg hoog was, wordt er opnieuw veel van ons gevraagd, waarbij ik het niet alleen heb over het besmettingsgevaar (ik ben niet alleen afhankelijk van mijn eigen ‘bubbel’, maar ook van de gezondheid van mijn leerlingen). Om een beeld te schetsen: Elke dag gaan wij, voorzien van mondkap, spatmasker en/of spatscherm van start. Als leerkracht van groep 8, is mij dringend geadviseerd om mijzelf de hele lesdag van bescherming te voorzien. Samen met mijn groep (cohort) trek ik de hele dag op. Hierbij kan ik dus geen pauze houden tussen 8.15 en 14.30 uur. Tevens heb ik geen externe ondersteuning (onderwijsassistent) omdat deze momenteel nog niet welkom zijn. Vervolgens mag ik niet met collega’s samenkomen om de dag door te spreken/mijn verhaal te doen. Dan heb ik het nog niet eens over alle oudergesprekken/verwijs gesprekken die na schooltijd nog weer plaatsvinden.

Wederom een periode van hoge intensiteit, waarbij een zwaar beroep wordt gedaan op de bereidwilligheid van het onderwijspersoneel. Als sector hebben we het zwaar, maar werken we met als doel om de leerlingen zo goed mogelijk door deze periode te loodsen. Zoveel mogelijk zonder ‘achterstanden en zittenblijvers’. Deze ‘stemmingmakerij’ vanuit Den Haag of vanuit diverse media, deel ik dan ook niet. Als laatste wil ik dan ook de complimenten uitdelen aan collega’s in het werkveld. Jullie leveren knap werk, van thuisonderwijs tot cohortonderwijs. En voor ouders; zoals wij uw zoon/dochter regelmatig complimenteren, kan een warme groet of compliment naar de leerkracht van uw zoon/dochter ook voor hen de dag verlichten.”

Met vriendelijke groet,
Meester Remi