Lauk: Proclamatie

Op verzoek van alle ongekozen en onbekende Prinsen bij het komende carnaval een speciale Sallandse coronaproclamatie. Bovendien bereik ik heel toepasselijk in mijn 44-ste werkjaar vandaag de carnavaleske leeftijd van 66 jaar.

*Het Sallandse carnavalsmotto is dit jaar: ‘Met bier, bitterbal en balkenbrij blijf je altijd virusvrij’.

*Burgemeester Martijn Dadema zal vrijdag niet de sleutel van de gemeente overhandigen aan de carnavalsverenigingen. Hij legt wel een bloemstukje bij het nieuwe monument voor de Onbekende Prins op de Plas in Raalte.

*Voor alle carnavalsvierders in Salland geldt een omgekeerde avondklok; zij mogen van half 5 ’s nachts tot negen uur ’s avonds niet op straat komen. Toevallig is dat ook precies de tijd waarin carnavalisten herstellen van het feestvieren. Bovendien komen carnavalsvierders en niet-carnavalsvierders elkaar dan niet tegen.

*De Grote Sallandse Corona Optocht gaat zondag door. Startpunt is Nieuw Heeten, waar CV de Hekk’n Sluuters voor de afzettingen zorgt. Daarna gaat het via Heeten, Mariënheem, Raalte, Broekland, Boskamp, Olst en Wijhe naar Heino. Verhitte deelnemers kunnen daar een duik in zwembad de Tippe nemen. Omdat het dan donker is gaat de stoet vervolgens door als verlichte optocht naar Lemelerveld. De verwachte 50.000 bezoekers kunnen volgens de RIVM-richtlijnen veilig op anderhalve meter onderlinge afstand langs beide kanten van de weg toekijken en genieten.

*Het populaire foekepotten in Raalte gaat natuurlijk door. Aan alle bewoners en winkeliers wordt gevraagd om alle snoep in hele grote zakken anderhalve meter voor de deur te zetten. De kinderen kunnen zo snel verder, hoeven het foekepotlied niet af te raffelen, niemand raakt besmet en iedereen blij.

*Polonaises zijn niet toegestaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor Luttenberg en Laag Zuthem waar toch geen carnaval wordt gevierd.

*Alle leden van de Sallandse Raden van Elf krijgen voorrang bij het vaccineren. Om dat mogelijk te maken zal het vaccin wel met extra alcohol moeten worden aangelengd.

*Aan speciale bitterballen in de vorm van het covid19-virus wordt hard gewerkt. Mogelijk zorgt een rotje in de bitterbal voor het gewenste knaleffect. Snackbarhouder Robby’s in Raalte onderzoekt nog hoe lang zijn lontje moet zijn. Zijn collega Eelco Koenjer is verder en heeft de vaccinburger in productie genomen. Dat laatste is trouwens waar.

*De bekende meter bier wordt conform de RIVM-richtlijnen de komende carnavalsjaren vervangen door de anderhalve meter bier.

*De Sallandse horecamensen hebben het zwaar. Zij worden daarom allemaal officieel benoemd tot erelid in de Carnavalsorde van Geen Verdiensten.

*Om geen gezondheidsrisico te nemen met de op leeftijd zijnde Raalter buutreedner Herman Tutert zal deze naar het Diepvriescentrum van Jumbo worden overgebracht, waarna hij op de Elfde van de Elfde wordt ontdooid. Er wordt nog onderzocht of daar voldoende ruimte is om alle kwetsbare oude oud-Prinsen in te vriezen.

*De bekende boerenzakdoek wordt vervangen door een mondkapje, bij voorkeur in vrolijke carnavaleske kleuren.

*Het traditionele driewerf alaaf wordt eenmalig vervangen door ‘Prikkè, prikkè, prikkè!’ De hand gaat daarbij niet naar het hoofd maar wordt op de bovenarm gelegd op de plek waar die naald in moet.

*Tot slot; bij het ongetwijfeld geweldige carnaval 2022 mag alles weer zolang dat maar bij het feest past.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.