Lauk: Maurits

Om nu te zeggen dat ik ze ontzettend mis? Nee, niet echt, maar het hoort ergens wel bij verkiezingstijd; die immer vrolijke vrijwilligers die in betere tijden in de centra van de Sallandse dorpen met hun groene, rode, oranje, gele of anders gekleurde flyers en prullaria aandacht vragen voor hun eigen politieke partij. Ik heb me altijd afgevraagd of je daarmee echt stemmen wint, maar enthousiasme is altijd goed. Wie ook niet zal flyeren, is Maurits von Martels, veehouder in het Dalfser buurtschap Hessum. Voluit is het jonkheer Maurits von Martels Dankern maar hij heeft zichzelf ontadeld. Altijd beter dan de guillotine natuurlijk in vroegere tijden.

Maurits was onder meer wethouder in Dalfsen en Sallandse Boer in 2008 bij Stöppelhaene in Raalte. De afgelopen vier jaar was hij voor het CDA Tweede Kamerlid. Hij was in 2017 onverkiesbaar met een 44-ste plaats op de kandidatenlijst, maar dankzij ruim 21.000 voorkeursstemmen mocht hij alsnog naar Den Haag afreizen. Zijn motto voor deze geslaagde verkiezingsactie was ‘Meer boerenverstand in de Kamer’, maar helaas mocht hij dat zelf maar weinig gebruiken.

In de Haagse CDA-fractie was oudgediende Jaco Geurts namelijk eerste woordvoerder op dat terrein. De Sallander kreeg minder aansprekende onderwerpen zoals asbest. Dat was een paar jaar geleden een enorm groot en urgent probleem. Toen de Eerste Kamer niet akkoord ging met een wet voor verplichte asbestsanering was het probleem opeens verdwenen. Ergens merkwaardig als je daar over nadenkt.
Voor de komende verkiezingen 17 maart kwam Maurits eerst op een lage, onverkiesbare plek op de CDA-kandidatenlijst. Dat voelde als een enorm gebrek aan waardering, waarna hij de eer aan zichzelf hield en opstapte. Hij wordt weer gewoon veehouder, al denk ik dat we hem nog wel ergens zullen tegenkomen.

De nieuwe partij BoerBurgerBelangen (BBB) met stevige Deventer roots kan altijd wel wat media-aandacht gebruiken en organiseerde voor hem een bijzonder bedankje. Een lange stoet tractoren (of trekkers zoals boeren zeggen) reed in colonne langs de oprit van zijn melkveehouderij. Aimée, de vrouw van Maurits, accepteerde meteen ook maar het aangeboden gratis lidmaatschap van BBB. Waarmee duidelijk werd dat in Huize von Martels het CDA een stuk minder populair is (geworden). Maurits wilde (nog) niet zo ver gaan, maar de tweestrijd was op zijn gezicht af te lezen.

Dat hij over humor beschikt, werd duidelijk toen hij op social media de resultaten van zijn stappenteller toonde. In zijn laatste actieve weekje Haagse politiek (met een geslaagde actie om weidevogelbeheer meer geld en ruimte te bieden) ging het om 6 tot 9.000 stappen per dag. Nu hij weer terug is bij de koeien in Hessum gaat het om 35 tot 42.0000 stappen per dag. Een verschil van meer dan 20.000 stappen tussen het werk op het Binnenhof en het werk op de boerderij, zo noteerde hij droog.
Een (te verwachten) reactie eronder: ‘We hopen dat ze in Den Haag ook eens enkele stappen in de goede richting gaan zetten!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.