GemeenteBelangen stelt vragen over betaalbare woningen voor jongeren

RAALTE – GemeenteBelangen maakt zich zorgen over het gebrek aan betaalbare (koop)woningen voor jongeren. De partij heeft er vragen over gesteld aan het Raalter college van B&W. De partij wil onder andere weten of het mogelijk is om een huisvestingsverordening op te stellen waarbij met name jongeren met een sociale en economische binding voorrang krijgen bij toewijzing van een betaalbare woning of kavel. Verder wil de partij graag dat de starterslening weer beschikbaar komt en er een pilot met tiny houses wordt opgenomen in de nieuwe woonvisie.

“Jongeren en jonge gezinnen (starters) hebben op dit moment amper kans om aan een betaalbare koopwoning te komen in de gemeente Raalte”, constateert de partij. “Er zijn steeds meer jongeren die uit de gemeente Raalte vertrekken, omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden in de verschillende kernen van de gemeente Raalte.”
GemeenteBelangen stelt dat als een jongere of een jong gezin met een modaal inkomen op dit moment maximaal ongeveer 175.000 euro kan lenen van de bank. “En voor dit bedrag wordt geen woning gebouwd. We hebben het dan nog niet eens over jongeren met een studieschuld of zonder een vast arbeidscontract. Wanneer er wel koopwoningen vrijkomen die enigszins betaalbaar zijn, worden deze royaal overboden door mensen elders uit het land, die (veel) meer betalen dan de vraagprijs. Als we er voor willen zorgen dat jongeren met een sociale en economische binding een kans krijgen op de woningmarkt, dan moeten we zorgen voor betaalbare woningen en de voorwaarden daarvoor scheppen. Het bouwen van deze woningen is van cruciaal belang voor de vitaliteit én de sociale en economische ontwikkeling van Raalte en haar buurtdorpen. Als Raalte en haar buurtdorpen verworden tot woondorpen voor mensen van elders, zonder enige sociale of economische binding, dan heeft dat op termijn dramatische gevolgen voor Raalte en haar buurtdorpen. Wij zullen er voor moeten waken dat onze vitale dorpen vitaal blijven!”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.