Elke stem telt, ook bij Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd

RAALTE – De Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart zien er dit jaar anders uit dan normaal. Ook in Raalte. Zo kunnen kwetsbare inwoners van de gemeente al op maandag 15 en dinsdag 16 maart hun stem uitbrengen. Daarnaast krijgen alle stemgerechtigden van 70 jaar en ouder de mogelijkheid om per brief te stemmen.

Vervroegd stemmen (voor kiezers die tot de risicogroep behoren) kan op maandag 15 en dinsdag 16 maart tussen 7.30 en 21.00 uur. Daarvoor zijn aangewezen: het gemeentehuis (raadzaal) in Raalte; Elckerlyc in Luttenberg; Kulturhus Trefpunt in Heeten; Café de Hoppe in Broekland en het Dorpshuus Heino.
De gemeente Raalte heeft verder twee bijzondere stemlocaties met beperkte openingstijden aangewezen. Het gaat om Swaenewoerd en Schuilenburg (de Noaber). Daar zijn alleen de bewoners en verzorgend personeel welkom. De gemeente had hier eerder vijf zorginstellingen voor benaderd. Drie daarvan hebben zich teruggetrokken in verband met zorgen over het coronavirus. De twee stembureaus zijn geopend op 17 maart; Swaenewoerd van 10.00 tot 12.00 uur en Schuilenburg van 18.30 tot 20.30 uur. De drie zorginstellingen die zich hebben teruggetrokken hebben wel toegezegd hun bewoners te ondersteunen bij het per brief stemmen.
70-plussers die per brief willen stemmen hoeven dus niet naar het stembureau te komen. Het briefstembiljet dienen ze per post naar de gemeente Raalte te sturen. Daarnaast is het ook mogelijk om tussen 10 en 17 maart het briefstembiljet bij het briefstembureau op het gemeentehuis in te leveren.
Inwoners die liever niet naar een stembureau komen of coronagerelateerde klachten hebben kunnen een volmacht geven. Dat betekent dat ze iemand anders voor zich laten stemmen. Dit kan via een onderhandse volmacht (de achterkant van de stempas wordt dan ingevuld) of via een machtigingsformulier. Degene die wordt gemachtigd moet kiesgerechtigd zijn, ook in de gemeente Raalte wonen en mag de stem alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

Maatregelen

Verder worden de nodige coronamaatregelen gehanteerd zodat het voor kiezers én stembureauleden veilig is op het stembureau. Zo zijn er looproutes, spatschermen en een aparte in- en uitgang. Bij de in- en uitgang staan zuilen met handdesinfectiemiddel. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht. De stemhokjes en de tafels van de stembureauleden worden regelmatig schoongemaakt. Een extra stembureaulid zorgt ervoor dat er 1,5 meter afstand gehouden wordt en er niet te veel kiezers op het stembureau zijn. Daarnaast krijgt iedere kiezer dit jaar een eigen ‘rood potlood’ om te stemmen.
In verband met de coronamaatregelen is een aantal vaste stembureaus afgevallen. Daarvoor zijn alternatieve locaties gezocht. Zo laat de gemeente in Heeten en in Raalte-Zuid twee (verwarmde) mobiele stemlocaties neerzetten. Raalte houdt er rekening mee dat sommige stemlocaties op het laatste moment, in het geval van aanvullende maatregelen, toch ‘teruggetrokken’ kunnen worden door de eigenaar/beheerder. Daarom heeft de gemeente een aantal locaties als reserve achter de hand. Sporthal Hoogerheyne in Heino is aangewezen als centrale tellocatie .

Reguliere stemlocaties

(alleen woensdag 17 maart)

Raalte: Gemeentehuis (twee stemlocaties)
Raalte: Spelzaal Kwintijn
Raalte: Tent tegenover Adficount (’t Erf; mobiel stemlokaal)
Raalte: Helpende Handen (Westdorplaan 132a)
Raalte: Landstede MBO (Zwolsestraat 63)
Raalte: Gymzaal het Raan (Ekster 32)
Raalte: Hoftheater (twee stemlocaties)
Luttenberg: Elckerlyc
Lierderholthuis: Dorpshuis
Mariënheem: De Schalm
Nieuw Heeten: MFA de Belte
Heeten: Kulturhus Trefpunt (mobiel stemlokaal)
Broekland: Café de Hoppe
Laag Zuthem: Dorpshuis het Trefpunt
Heino: De Veldhoek
Heino: Dorpshuus
Heino: Sporthal Hoogerheyne

Het Torentje in Den Haag. Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.