‘Een klein lichtpuntje aan het einde van de tunnel’

The Powershop in Raalte werkt in maart mee aan twee proeffestivals in Biddinghuizen

RAALTE – Een klein lichtpuntje. Directeur Paul Wittenhorst van The Powershop is voorzichtig. Het Raalter bedrijf verzorgt op 13 en 14 maart de stroomvoorziening bij twee festivals in Biddinghuizen. Daar wordt in nauw overleg met de overheid door ‘Fieldlab’, een initiatief van de cultuursector en organisatoren van festivals en concerten, bekeken hoe 1500 bezoekers per dag veilig en coronaproof een feestje kunnen bouwen.

“We doen dat als The Powershop belangeloos. Financieel kan zo’n klein festival natuurlijk niet uit. Het programma met dance en pop wordt verzorgd door ID&T en MOJO, goede klanten van ons. Ik vind het een uitstekende zaak dat we in deze sector nu samen aan deze proeffestivals werken. Ik denk dat de resultaten belangrijk zijn voor de vraag hoe het verder kan.”
Hoe het straks precies gaat met bijvoorbeeld het testen van de eigen medewerkers weet Wittenhorst nog niet; “Maar afgelopen jaar hebben we op dat gebied flink wat ervaring opgedaan.” De inmiddels van een flinke coronahaardos voorziene Wittenhorst kijkt met gemengde gevoelens terug op 2020. In januari vorig jaar was de agenda van The Powershop helemaal gevuld met festivals en andere evenementen, van de Dutch Grand Prix Zandvoort tot het Songfestival in Rotterdam, maar na maart bleef er weinig of niets van over.
“Ik zag meteen de bui al hangen en dat slechte gevoel kwam helaas uit. We hebben steun van de overheid gekregen en flink in de kosten gesneden. Vaste medewerkers gingen bijvoorbeeld tijdelijk elders aan de slag. Die zijn populair, weten veel van elektrotechniek en kunnen aanpakken. En er kwamen wat nieuwe activiteiten bij. Zo hebben we bijvoorbeeld de stroomvoorziening en meestal ook de verwarming verzorgd bij de grote teststraten van de GGD op bijvoorbeeld Schiphol. Die nu dus vaak vaccinatiestraten worden. En in de zomer hebben we werk gehad aan voorzieningen voor tijdelijke campings die er toen kwamen. Uiteindelijk was de jaaromzet zo’n 70 procent minder. Maar we zijn er nog gewoon en gaan door. ”

Songfestival

En nu dus 2021. “Ik maak me geen enkele illusie dat we dit voorjaar weer echt op stoom komen. Normaal begint ons seizoen op Koningsdag, maar daar is nu geen sprake van. Misschien dat er mondjesmaat wat kleinere festivals kunnen in mei of juni, in Frankrijk zijn ze daar mee bezig, maar meer niet. Veel hangt af van het vaccinatietempo. En er is de steeds hardere roep om vooral jongeren toch wat meer vrijheid te geven. Ik geloof dat er voor die twee festivals in Biddinghuizen 100.000 aanvragen voor een kaartje waren. Dat zegt iets over de grote behoefte. We zijn in ieder geval druk met het Songfestival in mei in Ahoy. Dat gaat zeker door, ook zonder publiek. Voor ons als The Powershop maakt met of zonder publiek qua werk niet zo veel uit.”

Inhaalslag

Veel festivals zoals Dauwpop en Zwarte Cross maar ook evenementen als de Dutch Grand Prix hebben inmiddels een nieuwe datum in september of later vastgesteld. Het is natuurlijk afwachten of dat tegen die tijd kan, maar Wittenhorst voorziet wel een ander probleem. “Straks wil iedere organisator de laatste anderhalf jaar goed maken. De vraag is dan of wij, maar ook andere bedrijven in de evenementenwereld, dan voldoende mensen en middelen hebben om zo’n grote inhaalslag te maken. We werken bij The Powershop in het festivalhoogseizoen veel met freelancers, maar die zijn vorig jaar vaak wat anders gaan doen. Ook bij hen moet er brood op de plank komen. Een freelancer die mij nu belt en vraagt of hij augustus en september vrij moet houden voor werk bij ons, kan ik nog geen goed antwoord geven, laat staan een garantie bieden. Ik weet het net zo min als anderen. We hebben wel het geluk dat mensen het werk in deze evenementensector heel erg leuk vinden. Daar hopen we dan maar op.”

Geen idee

De directeur van The Powershop is ook voorzitter van het Sallands Oogstfeest Stöppelhaene. Dat staat eind augustus weer op de agenda. De vraag wat er straks kan en mag krijgt hij dagelijks enkele keren. “En dan moet ik elke keer zeggen dat ik geen idee heb. Welke onderdelen zouden eventueel wel of niet kunnen, de Boerendag, het corso? Mag er een podium komen, zeg het maar. Voorlopig moeten we eerst deze winter uit. En dan zijn die twee proeffestivals in maart toch dat kleine lichtpuntje in de verte.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.